IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Доход над 1000 лв. на член от домакинството ще спре миграцията

Синдикатът иска 25% увеличение на заплатите на социалните работници

12:23 | 09.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

По изчисления на КНСБ доход от над 1000 лева на член от домакинството би имал задържащ ефект върху хората, решили да търсят по-висок стандарт в чужбина. Това каза пред БНР президентът на синдиката  Пламен Димитров.

Според синдиката над 100 хил. души ще усетят догодина ефекта от увеличението  на заплатите в образованието. Пламен Димитров коментира, че определените 223 млн. лв. допълнително за образование са за цялата система.

200 млн. лв. са за средното образование, а за заплати от тези средства ще отидат 126 млн. лв.

„Не е малко на фона на 140 млн. лв., които успяхме да издействаме повече за тазгодишния бюджет - единният стандарт се увеличи с около 5,7% и това донесе допълнително увеличение пак на заплатите, но не беше толкова високо“, каза той.

Според него заплатите на младите учители, които са около 600 лева, трябва да нараснат с повече от 10%.

„Това е максималното, което можем да постигнем в рамките на една бюджетна процедура, но трябва още, трябва доста повече, за да можем наистина да  задържим младите в България с мотивация, а не със заклинания“, коментира той по повод идеята на работодателите да задължат завършилите в България младежи да останат в страната определен брой години.

Запитан дали увеличението на заплатите не е предизборно общение на управляващите Димитров изтъкна, че в страната всяка година се провеждат избори и синдикатите не могат да чакат всички те да отминат, за да искат нещо, полезно за хората. 

„Навсякъде има крещящи нужди и общата сметка, която излиза от нашите искания, е 1,2 млрд. лв. Сега сме постигнали една пета от това, всъщност. Аз не съм чак такъв наивник да мисля, че това може да се случи като число, но съм умерен оптимист, че половината, може би, от това, което сме заложили, сигурно ще  получим“, казва президентът на КНСБ.

По думите му в системата на здравеопазването също има „крещяща нужда“ от поне 250 - 300 млн. лв. допълнително както към НЗОК, така и към Министерството на здравеопазването, включително и 20% ръст на заплатите в Спешната помощ.

През настоящата година е постигнато средно 7% увеличение на заплатите в приходните администрации. Сега е заложено искане за нови 10%, но то все още не среща съгласието на финансовия министър, който е изразил готовност за около 5%. Искат се десетпроцентни увеличения и за агенциите, които работят с хората „на терен“ като Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, изтъкна Пламен Димитров, цитиран от Националното радио.

„Тази година обаче пред скоба ще извадим социалните заведения. За тях... мизерията там е най-голяма. В момента в домовете за стари хора, за хората с увреждания, домовете за деца, работят около 15 500 души със заплати от 460 до 550 лева, като горните са за висшистите. Тук нашето искане е 25% увеличение и преди отпуските направихме така, че финансовият министър да види и да чуе тези хора“, заяви синдикалистът.

Другата седмица двата синдиката и работодателите ще седнат на масата за преговори относно минималните заплати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
А доход над 1000 евро на член от домакинството направо би привлякъл и млади хора от много европейски страни . Приказките са хубаво нещо само не разбрах как синдикатите издействат някой друг милиард без да имат никакво производство освен лаладжийската им мелница . Да каже някой от къде идват тези пари без труд да се наредя и аз :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още