IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска ревизия на разходите за заплати до второ четене на Бюджет 2018

Ще проверим възможностите да се обърне внимание на секторите, които са останали пренебрегнати, казва Менда Стоянова

15:19 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ настоява между първо и второ четене на Бюджет 2018 да бъдат завишени разходите за заплати в четири области - земеделие, здравеопазване, социални заведения и транспорт. Това каза пред журналисти президентът на синдиката Пламен Димитров след среща с управляващата партия ГЕРБ, на която са коментирани проектобюджетите на държавата, на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

За първи път в бюджета за 2018 г. има толкова повече средства, предвидени за заплати, отколкото всеки друг преди това, за съжаление обаче тези средства отиват приоритетно в секторите образование и сигурност, а в други сектори има сериозни проблеми, коментира Димитров, цитиран от БТА.

Малко над 20 млн. лева липсват в бюджета на Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции, психиатричните болници и центровете по кръвопреливане, каза президентът на КНСБ. По думите му около 14 хиляди души работят в тези системи и за тях новият здравен министър трябва да намери допълнително средства. 

Според КНСБ трябва да бъдат дадени още около 15 млн. лева за увеличение на заплатите на работещите в социалните заведения и домове.

В сектор земеделие от синдиката искат прехвърляне на 10 млн. лева от капиталови разходи в Министерството на земеделието към средства за персонал, за да се осигури увеличение на заплатите в Агенцията за борба с градушките и в Изпълнителната агенция по горите. 

Пламен Димитров поиска да се осигури и нормално финансиране на държавната фирма "Транспортно строителство и възстановяване", която винаги е първа при бедствия и аварии.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира, че това, за което са говорили днес с КНСБ, са "фини настройки", а основните проблеми на практика са решени.

За заплати и осигуровки в Бюджет 2018 г. са заделени около 1 млрд. лева, като само увеличението на заплатите е за 730 млн. лева, посочи тя. Ще продължим анализа, ще видим какви са възможностите да се обърне внимание на онези сектори, които са останали пренебрегнати, добави Стоянова.

"Споделям мнението, че в сферата на социалните услуги заплатите са доста ниски, там работа на хората на терен е изключително тежка и трудна и трябва да търсим решение", коментира председателят на бюджетната комисия. Тя посочи, че има добро завишение на единния разходен стандарт за регионалните библиотеки и ще провери защо Националната библиотека не е включена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още