IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са важните крайни срокове при подмяната на касовите апарати?

Регистрираните по ДДС без софтуер за продажбите сменят устройствата до края на март

19:36 | 18.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Регистрираните по Закона за данък върху добавената стойност фирми, които не използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), а ги отчитат само на касов апарат, имат 2 седмици, за да го сменят или модифицират. Това напомнят от Националната агенция за приходите (НАП) по повод промените в Наредба Н-18.

Търговците, които не са регистрирани по ЗДДС и не използват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират фискалните си устройства до края на юни 2019 г. 

Срокът за лицата, които използват софтуер за управление на продажбите (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), се очаква да бъде удължен до края на септември 2019 г.

Удължаването на срока се отнася само за лицата, които след 1 април 2019 г. използват софтуер за продажбите, напомнят от НАП.

Ако компанията работи в повече търговски обекти (в част от които използва софтуер, а в други не), то там, където не използва софтуер, следва да спази изискванията до 31 март 2019 г. (ако е регистрирана по ЗДДС), или до 30 юни 2019 г. (ако не е регистрирана по ЗДДС). За обектите, в които използва софтуер за управление на продажби, срокът е до края на септември 2019 г.

Лицата, използващи СУПТО, ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30 септември 2019 г. От началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, предупреждават данъчните.

До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи. До момента са обявени 1600 електронни магазина.

Важни крайни срокове по Наредба Н-18

29.03.2019 г.

Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.
31.03.2019 г.

1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.

2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

30.06.2019 г.

1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 г.

Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.

31.12.2019 г.

Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с наредбата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Може би след много години крайните срокове ще бъдат спазени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още