Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кой застава начело на Банка ДСК и Експресбанк?

БНБ одобри членовете на управителните съвети на банките

Кой застава начело на Банка ДСК и Експресбанк?

Брандиран клон на Експресбанк с новото лого. Снимка: Банка ДСК

Cлeд ĸaтo "Бaнĸa ДCK" cтaнa coбcтвeниĸ нa Ѕосіеtе Gеnеrаlе Eĸcпpecбaнĸ и банката бе пpeимeнyвaнa нa "Eĸcпpecбaнĸ", сега вече има и пpoмeни в мeниджмънтa.

До края на консолидацията, която се очаква да прикличи през 2020 г., Банка ДСК и Експресбанк (Societe Generale Експресбанк) извършват оперативната си дейност като две отделни юридически лица. Днес Българската народна банка публикува в регистъра си одобрените промени на новите членове на управителния съвет на Експресбанк. И така, ето кои са мениджърите начело на кредитните институции:

Доротея Николова оглавява Експресбанк като главен изпълнителен директор.

Още по темата

Досега тя беше главен финансов директор на Банка ДСК и член на управителния съвет на институцията. Николова се присъединява към банката през 2003 г. като ръководител „Финансов контрол“, а през 2007 г. става член на управителния съвет. Предишният ѝ опит включва позицията главен финансов директор и член на управителния съвет на Citibank N.A. София и помощник-мениджър към направление „Банкови дейности и капиталови пазари“ в PWC в София, а после и в Лондон.

Николова е дипломиран експерт-счетоводител към Асоциация на дипломираните експерт-счетоводители. Носител на престижната унгарска награда „Андраш Фай“. През 2015 г. тя  е удостоена с отличието „Банкер на годината“ в конкурса на в. „Банкер“, а през 2016 г. получава и признанието „Банкер на годината“ на фондация „Атанас Буров“. Двукратен носител е на наградата „Главен финансов директор на годината“ в организирания от сп. Forbes и EY България конкурс.

За изпълнителен директор с ресор  „Банкиране на дребно“ е избран Дамян Медаров. Той има 22-годишен опит в различни банкови области и различни сфери на дейност – банкиране на дребно, развитие на електронни канали, маркетинг и продажби, управление на централен бек офис, счетоводство, управление на кредитен риск, администриране на кредити.

Носител е на награда от Програмата за таланти на Банка ОТП. Преди да се присъедини към управителния съвет на Експресбанк Дамян Медарров заема позицията началник на управление „Електронни продажби и развитие“ в Банка ДСК, където постъпва през 2005 г. През последните две години отговаря за разработване и внедряване на продажбени стратегии в банкирането на дребно чрез увеличаване на точките за отдалечено предлагане на банкови продукти и услуги.

Главен финансов директор на Експресбанк е Славейко Славейков, който е и на същата позиция в Банка ДСК. До момента под негово ръководство в Societe Generale Eкспресбанк е извършено преструктуриране на дейността, интегриране на бизнес процеси, ревизиране и автоматизиране на други с цел спестяване на време в полза на дейности с добавена стойност. Освен стандартните отговорности, присъщи на главен финансов директор, Славейков е отговарял  и за управление на данни, недвижими имоти, сигурност и логистика. През 2017 г. започва да се занимава и с иновации и гъвкави методологии.

За ръководител на направление „Кредитен риск“ е одобрен Ерик Хаушилд. Той се присъединява към Societe Generale Eкспресбанк през 2017 г. след богата международна кариера в рамките на Група Societe Generale. Работата го отвежда в седем различни европейски държави, както и в Северна Африка, където заема длъжностите главен оперативен директор и главен изпълнителен директор в специализирани финансови дружества, както и отговаря за кредитния риск на някои от най-важните банки от групата.

За ръководител на направление „Корпоративно банкиране“ в Експресбанк изборът е паднал върху Мартина Мачева, която има богат опит в корпоративното банкиране. Присъединява се към Societe Generale Eкспресбанк в екипа на направление „Корпоративно и инвестиционно банкиране“ през 2006 г. През годините е заемала различни мениджърски позиции в банката. От 2015 г. е ръководител на направление „Корпоративно банкиране“.

Ръководител на направление „ИТ и операции“ е Уили-Пиер Абал, който придобива опит в банкирането от 17 години. Принадлежността му към Група Societe Generale и заемането на различни мениджърски позиции в сферата на маркетинг и комуникации, развитие на продукти, ИТ и иновации са спомогнали да придобие богат набор от умения. От 2013 г. досега заема позицията главен оперативен директор.

Корпоративен секретар на Експресбанк става Даниела Христова. Преди да стане част от банката преди 16 години, тя има дългогодишна практика като адвокат. Присъединява се към SG Eкспресбанк банката като началник отдел „Правен“, а след няколко години заема позицията „Корпоративен секретар“. Съдействала е за изграждането на няколко функции и създаването на екипи, които са в състава на секретариата: правната функция, управление на оперативен риск, управление на качеството на клиентските данни, защита на лични данни, нормативно съответствие, корпоративно управление, план за непрекъсваемост, противодействие на измами.

Начело на новия управителен съвет на Банка ДСК и главен изпълнителен директор е Виолина Маринова. Тя ръководи банката през последните 14 години. Тя ще ръководи процеса по интеграция с Експресбанк. С 47-годишен професионален опит в Банка ДСК, тя олицетворява японския модел на кариерно развитие, започвайки от най-ниското стъпало, като служител „Банково обслужване“, и достигайки през всички позиции до поста главен изпълнителен директор. През  2005 г. Виолина Маринова е удостоена с престижната унгарска награда „Андраш Фай“ за изключително високите резултати, постигнати от Банка ДСК при реализиране на трансформационната програма на Банка ОТП след приватизацията през 2003 г.

Виолина Маринова е председател на управителния съвет на фондация "Атанас Буров" и заместник-председател на ръководството на Асоциацията на банките в България. Носител на множество престижни международни и национални отличия. През 2013 г. тя беше определена за „Мениджър на годината” в едноименния конкурс  на списание „Мениджър“. Банков лидер и визионер, с изключителен принос за изграждането и запазването на доверието в българските финансови институции, през септември 2013 г. Виолина Маринова стана и единственият банкер в България, удостоен с най-високото национално отличие – орден „Стара планина”, първа степен. През 2014 г. тя получи наградата „Златен кръст за заслуги към Унгария” за подкрепата на двустранния културен обмен и в знак на признание за приноса ѝ в популяризирането на унгарската култура в България. Под нейно ръководство Банка ДСК  се превърна в модерна банка, безспорен лидер  в банкирането на дребно, лидер по доверие  и най-предпочитан от студентите работодател сред банките в България.

Диана Митева е изпълнителен директор и член на управителния съвет на Банка ДСК повече от 15 години, като от 2007 г. е Ръководител на направление „Банкиране на дребно“. Има богат опит в банковия сектор, който е придобила като част от ръководните екипи на клона на ING Bank в София – директор „Финансов контрол“, и в Демирбанк като член на управителния съвет и директор „Финансов контрол“, а също така в областта на маркетинга и бизнес развитието. Носител на престижната унгарска награда „Андраш Фай“. През  2009 г. и 2017 г. тя е удостоена с отличието „Банкер на годината“ в конкурса на в. „Банкер“. През 2013 г. става носител и на авторитетната награда „Атанас Буров“ за банково управление. През април 2017 г. Диана Митева стана кавалер на Националния орден за заслуги на Франция. През последните две години под нейното ръководство се извършва най-мащабният проект за дигитална трансформация в Банка ДСК – „Retail bank of the future“.

В управителния съвет на Банка ДСК като изпълнителен директор и ръководител на направление „Управление на риска“ е избран Арно Льоклер. Той е бил главен изпълнителен директор на SG Eкспресбанк от 2014 г. досега, като преди това е придобил богат банков опит в дъщерните дружества от Групата на  Societe Generale във Франция, Германия, Русия и България. По време на мандата му в SG Eкспресбанк кредитната институция демонстрира отлични финансови резултати и ръст в ритейла и корпоративните сегменти. Льоклер е спонсор и ментор на различни инициативи и проекти.

Изпълнителен директор и ръководител на направление „ИТ и операции“ на Банка ДСК е Юрий Генов, който е в банката от юли 2014 г. Той е председател на Комитета по информационни технологии в Асоциацията на банките в България от 2011 г. и Председател на Клуба на ИТ мениджърите CIO България от 2015 г. Под негово ръководство са реализирани ключови трансформации в ИТ процесите на банката.

Ръководител на направление „Корпоративно банкиране“ в управителния съвет на Банка ДСК е Боян Стефов. Тази длъжност той заема от май 2014 г. Става част от управителния съвет на банката през 2017 г. Под негово ръководство през миналата година Банка ДСК постига отлични резултати – позиционира се като втората най-динамично развиващата се банка в сегмента на корпоративното банкиране.

Михаил Комитски е ръководител на направление „Лизинг и стоково кредитиране“. Той е с 15-годишен банков опит, от който шест години в сферата на корпоративното банкиране и девет в областта на специализираните финансови услуги – факторинг и лизинг, като трансформира бизнеса и организацията, като ги извежда на челно място на българския пазар. От 2018 г. той отговаря за клонова мрежа и банкиране на дребно в SG Експресбанк. Комитски е стратег с фокус върху бизнес развитието, ефективността и иновациите, който също така споделя своя опит като лектор към ESFAM. 

Investor.bg припомня, че в средата на януари приключи сделката с придобиването на SG Eкспресбанк от ОТП.
Чрез обединението на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк амбициите на унгарската финансова група е да  направи модерно банкиране, но и да стане най-голямата банка в България.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?