IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекторски фирми искат законодателни промени за добри практики в бранша

Причината са оплаквания на длъжници за тормоз при събиране на задължения

10:47 | 28.11.14 г.
Колекторски фирми искат законодателни промени за добри практики в бранша

За законодателни промени, които да гарантират липсата на тормоз при събирането на дългове, се обявиха от Асоциацията на колекторските фирми у нас.

Председателят на организацията Райна Миткова – Тодорова коментира в ефира на БНТ, че те са готови да представят пред депутатите добри практики в сектора от европейския и световния опит, за да бъдат изготвени и адекватни промени в законодателството.

Причината за това искане са честите оплаквания на длъжници, че им се оказва тормоз – физически и психически, при събиране на задължения от страна на колекторски фирми.

Райна Миткова –Тодорова обаче е категорична, че в основата на тези оплаквания стои само една компания, която прилага тези неприемливи за останалата част от сектора практики.

Тя обясни, че колекторските фирми работят в извънсъдебната фаза и целта им е да обяснят правата и задълженията на клиента и да намерят решение на казуса с разговори. Колекторите нямат права на съдебни изпълнители да описват и запорират имущество на длъжника, а цялата им работа се състои в разговори, често провеждани и единствено по телефона.

„Ако ние не сме ефективни, след нас идват адвокатите, които започват с инструментите на съдебната система да търсят дълга“, обясни още Райна Миткова –Тодорова.

От Асоциацията допълниха още, не са правораздавателен орган и при оплакване от страна на клиент, обект на тормоз, ще го посъветват да се обърне към полицията.

Райна Миткова –Тодорова посочи, че и кредиторите носят отговорност при избора на колекторска фирма, която да им възстанови дълговете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още