IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекторските агенции очакват влошаване на събираемостта на вземанията

Все повече фирми използват услугите на колекторски агенции, за да събират дългове, сочат данни от проучване на пазара

10:09 | 14.08.14 г.
Колекторските агенции очакват влошаване на събираемостта на вземанията

През следващите месеци ще се влошат възможностите на домакинствата за обслужване на задълженията им, макар че през първото полугодие заявените за събиране дългове намаляват с 1/3 и е регистрираната повишена събираемост.

Това прогнозират от Асоциацията на колекторските агенции в България, базирайки се на проучване на „Ипсос”.

Причината за негативната прогноза е нестабилната политическа и икономическа обстановка. „При предходната смяна на правителства в страната отчетохме по-малки събрани суми, което си обяснихме с очакванията за нисък икономически растеж“, коментира председателят на Асоциацията Райна Миткова.

Данните от проучването на пазара показват още, че за първите шест месеца задълженията на физическите лица, подадени за събиране от колекторски компании, са в размер на 820 млн. лева. Спрямо първото полугодие на миналата година обемите намаляват с 1/3, като причината за този спад е намаляването на размера на средното задължение, търсено от колекторска агенция.

Средно за периода от физическите лица се търсят задължения в размер на 491 лева или наполовина спрямо същия период на миналата година, сочат данните.

Събираемостта е повишена с 4% спрямо първото полугодие на 2013 година.

Основно услугите на колекторски фирми за събиране на задължения търсят банки, телекомуникационни компании, лизингови дружества, както и компании, предлагащи бързи кредити. Според статистиката на Асоциацията на колекторските агенции тези компании са по-активни при възлагане на събирането на дългове през зимните месеци.

През първото полугодие на 2014 година бизнесът е възложил на колекторски фирми събирането на задължения за 23,5 млн. лева. Това е повече от обема за цялата 2013 година (18,9 млн. лева) и се обяснява от колекторите, че все повече компании търсят услугите им в последните месеци.

„По-вероятно е по-рисковият бизнес да не успява да набави външно финансиране, поради което все повече фирми започват да търсят вземанията от контрагентите си с помощта на колекторски агенции“, обясни Милена Виденова, заместник-председател на асоциацията на колекторите.

Плащанията от държавата също оказват много голямо влияние на бизнеса – строителният бранш е особено силно засегнат от спирането на парите по две европейски програми. Финансовата стабилност на банковата система също е ключова за достъпа до ликвидност на фирмите и навременното разплащане между контрагентите.

„Все още е рано да се каже дали банковата криза в страната ще има реално отражение върху задлъжнялостта на домакинствата, но ще следим този въпрос много отблизо в следващите месеци“, допълни още Миткова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още