IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва трапезата за Великден?

Финансист съветва да де се харчи повече от 10% от месечния доход за пътуване по празници

11:45 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малко под 100 лева струва тази година Великденската трапеза на четиричленно семейство. Това става ясно от прогнозните данни на Системата за агропазарна информация. Според очакванията най-големи са били харчовете на жителите на Русе и София, най-малки - тези от Варна и Пловдив. Въпреки това финансистът Стойне Василев е на мнение, че разходите за празника са много по-големи и не са свързани само с хранителните продукти, но и с пътувания, с допълнителни подробности. От ефира на БНТ той посъветва хората да правят правилен разчет на доходите си и да не надхвърлят бюджетния си праг с покупки специално за празника. 

„Около 350 хил. българи отиват в чужбина за Великден и харчат там парите си. Това според мен е добра тенденция, че все повече българи могат да пътуват и да разгледат други страни, тяхната култура. Моят съвет е такива разходи да не са повече от 10% от месечните доходи“, каза той.

Хората се впускат във все повече инвестиции, това в своя корен има способност за емоционално развитие, обясни от своя страна психологът Росица Йорданова, която също бе гост в студиото.

По данни на Института за анализ и оценка в туризма около 500 хиляди българи поемат на път за празниците. Това е около 7,14% от цялото население в страната, тъй че има сериозни предпоставки за натоварено движение по всички основни пътни артерии. „Около 150 хиляди души ще предпочетат чужбина за Великден“, казва Константин Занков, главен експерт към Института за анализ и оценка в туризма.

В същото време се очаква в страната ни да пристигнат около 170 000 чуждестранни туристи за периода 26 април - 1 май. Групата е съставена основно от съседните ни Румъния и Сърбия, а предпочитаните от тях дестинации са в посока Северното Черноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още