IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия на ЕП: Системата за ипотечни кредити в България е непрозрачна

Комисията по петиции на европарламента се „изгуби“ в проблемите с кредитирането в България

16:16 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Системата за ипотечни кредити в България е непрозрачна и много сложна. Откриват се много проблеми при договарянето на заемите, както и след това при събирането на дълговете. Това става ясно от доклада на делегатите на Комисията по петиции на ЕП, който бе обсъден днес в Страсбург.

Разследването на многобройните сигнали за нередности и предполагаеми нелоялни договорни условия при ипотечни заеми, костваха огромни усилия да се разбере начинът, по който функционира законодателството в България, заключиха делегатите.

Важно е да припомним, че въпросният доклад се очакваше още през лятото. През февруари жалби и сигнали на граждани и фирми във връзка с неправомерни клаузи в договори за банкови кредити доведоха в България Комисията по петициите, а от оскъдната тогава информация стана ясно, че около 90% от времето на делегацията (от 24 до 26 февруари) е било ангажирано именно с такива казуси.

Според доклада в България липсват гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, а някои частни банки имат „подвеждащо поведение“ и не информират за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите своите клиенти. 

От Комисията по петициите посочват, че няма адекватен надзор върху дейността на частните съдебни изпълнители и съответно – трудно и рядко се стига до санкции за превишаване на правомощията. От комисията заключават също, че на практика липсва достъп до безплатна правна помощ за потребителите, които срещат затруднения с погасяването на задълженията си или са били подведени.

По време на дебатите днес стана ясно, че посещението на делегацията на ЕП през февруари в БНБ е било „незадоволително“. Според евродепутата от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока не е била усетена воля от централната ни банка сегашната ситуация да се коригира. „Очаквахме, че БНБ е обезпокоена от факта, че частните кредитни институции нямат ясни и единни правила за отпускане на заеми. В момента няма гаранции и защита на потребителите съгласно европейското право“, посочи тя.

Отношение по темата взе и българският евродепутат от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков, който пък определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока. По думите му той лично бил говорил с Асоциацията на банките, откъдето обещали, че ще изчистят и унифицират условията за отпускане на заеми. 

В доклада на делегацията на Комисията по петициите се препоръчва България да въведе правила, които да установят правна сигурност за банките и инвеститорите, но в същото време да бъде осигурена и защитата на потребителите.

Делегатите са категорични, че правната рамка трябва да гарантира, че правата на двете страни са еднакво представени и защитени по време на процедурите.

Друга препоръка е да бъде осигурена по-голяма гъвкавост и сътрудничество между Комисията за защита на потребителите и други потребителски организации с компетентните институции в прегледа на нелоялни договорни клаузи. Важно е тези потребителски институции да участват активно в банковия процес по кредитиране, пише още в доклада. Според текста е нужен и по-стриктен надзор, който да гарантира, че банките премахват вредните си практики.

Делегатите са категорични, че трябва да се осигури механизъм, с който банките да бъдат санкционирани, ако използват несправедливи клаузи в договорите и нарушават правата на потребителите.

Друга препоръка е Министерството на икономиката да обмисли въвеждането на единна такса за оценка на договорните клаузи, касаещи правната защита на длъжника.

В доклада се посочва и че банковите служители, които се занимават с отпускане на потребителските кредити, трябва да минат обучение, което е насочено към предоставяне на ясна и точна информация за съществуващите рискове при съответните заеми. Ролята на поръчителите също трябва да бъде преразгледана в кредитния процес, става ясно още от текста, обсъден днес от Комисията по петициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още