Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Конкуренцията за концесионер на Летище "София" ще е оспорвана, прогнозира адвокат

Искането за концесионно възнаграждение в офертите на петимата кандидати варира от 20 млн. до 32 млн. евро, а инвестициите – от 608 млн. евро до 1 млрд. евро

гледано: 2437   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Концесията на Летище "София" се очертава като едно от важните държавни решения за доста дълъг период от време. Интересът към летището коментира адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“ в традиционната рубрика Checkbox на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Кандидатите за Летище София са следните – консорциум с водещ член летището в Манчестър, което е предложило почти 20 млн. евро годишно концесионно възнаграждение и инвестиции около 1 млрд. евро; операторът на летището във Франкфурт с годишно концесионно възнаграждение от 21 млн. евро и инвестиции за около 615 млн. евро; консорциум с партньор летището в Мюнхен с 24 млн. евро годишно възнаграждение и инвестиции за 608 млн. евро; консорциум с летището в Копенхаген, което предлага 26 млн. евро годишно концесионно възнаграждение, без да е ясно в какъв размер ще са инвестициите; оператор на летището в Париж, който е предложил 32 млн. евро концесионно възнаграждение и инвестиции в размер на 903 млн. евро“.

„Обнародването на промените в закона за енергетиката също предизвикват внимание, тъй като вече имаме условия за по-добра интеграция на българския пазар в региона, посочи Кискинов и напомни, че отпадат 5% такса върху вносните количества енергия. Тази такса се плащаше във Фонд „Сигурност“. Друго важно изменение е отпадането на експортната енергия. Ако този процес бъде проведен докрай, можем да очакваме една добра интеграция за българския пазар.“

Адвокатът е на мнение, че законът срещу изпирането на пари също претърпя промени, но дори след тях няма да се решат изцяло проблемите с фактическото установяване на собствениците в дадени търговски дружества.

„Законът срещу изпиране на пари вече задължава всички акционерни дружества да подават декларация за действителен собственик и лицата в търговски дружества, до които не може да се стигне чрез Търговския регистър. Пропуски все пак има, защото е възможно като действителен собственик да си посочите управителя, прокуриста или някой от сивия мениджмънт“, отбеляза Кискинов.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българинът спестява дългосрочно в депозити за доходи след пенсиониране