Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

Конституционните съдии са отхвърлили като неоснователно искането на 66 народни представители

Конституционният съд отхвърли жалбата на БСП за Бюджет 2018

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Конституционният съд (КС) единодушно прие, че не е имало нарушение на Конституцията при приемането на Закона за бюджета за 2018 година, става ясно от съобщение на сайта на съда.

Делото срещу един от текстовете в закона беше образувано по искане на 66 депутати от БСП, които твърдяха, че разпоредбата е гласувана три пъти - в разрез с Конституцията, която предвижда, че законите се приемат на две четения.

През декември 2017 г. БСП даде процедурата по приемане на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Според БСП е нарушен чл. 88 от Конституцията, където ясно е казано как се приема един закон - това става на две четения.

Конституционните съдии са отхвърлили като неоснователно искането на 66 народни представители за обявяване на разпоредбата на чл. 6, ал. 1, Раздел II, т.1.2. "Субсидии и други текущи трансфери" от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. за противоконституционна.

Повод за жалбата на БСП беше предложението на Васил Антонов за отпускане на 1,13 млн. лв. за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир. То бе прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване.

От БСП твърдят в жалбата, че на практика конкретната разпоредба от Закона за бюджета за 2018 г., касаеща сумата за субсидии и текущи трансфери на Министерския съвет, е гласувана три пъти. 

Конституционният съд не приема тезата. Аргументите ще станат ясни с публикуване на решението.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
KBC Group очаква стабилен растеж на бизнеса си в България