IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коста Чолаков: Дигитализацията ще присъства в по-голяма степен в застраховането

Сключването на полиците все още не е процес, който да дава възможност на клиента напълно да се самоообслужва, посочи главният изпълнителен директор на ДЗИ

21:07 | 21.12.20 г.
Коста Чолаков: Дигитализацията ще присъства в по-голяма степен в застраховането

„Пандемията показа, че нивото на дигитализация в нашия бизнес е доста по-назад от други сектори на икономиката. Но въпреки това видяхме, че много бързо на пазара излязоха решения и от застрахователните брокери и от застрахователните компании“, посочи той.

Чолаков потвърди, че част от тях са свързани със сключването на полиците, но смята, че това все още не е процес, който да дава възможност на клиента напълно да се самоообслужва.

Според него това се дължи на „някои рестрикции в законодателството и на остарели системи, с които повечето застрахователи работят, както и на сравнително сложните процеси в застрахователния бизнес“.

По думите на Чолаков най-засегнати по време на пандемията са сферите на туризма, транспортния бизнес, хотелиерството и ресторантьорството.

„На тези клиенти даваме възможност да разсрочат допълнително плащането на премии, предоговаряме някои от условията, за да можем да им помогнем да преминат през този период и да съхраним нашите отношения и след кризата“, отбеляза главният изпълнителен директор на ДЗИ.

Той пресметна, че застраховките, свързани с пътуване в чужбина, бележат най-голям спад – между 30% и 40%, леко намаление има и в застраховките "Каско", който се дължи на сериозно намалелите продажби на нови и стари автомобили.

„В някои месеци има спад при продажбата на автомобили също с около 40%, така че това няма как да не се отрази и на нас“, разкри Коста Чолаков.

Очакванията на главния изпълнителен директор на ДЗИ са застрахователният пазар да се стабилизира през 2021 г.

Най-динамично развиващите се сектори през новата година според него ще бъдат този на ИТ услугите и всички други, които са свързани с високи технологии.

Защо спаднаха постъпленията от полицата „Гражданска отговорност“ през тази година? Кои сектори ще се развиват най-динамично през 2021 година? Ще влязат ли нови европейски компании на българския пазар? Ще продължи ли ли консолидацята на български застрахователни компании?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още