Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кр. Павлов: Предимствата на България - силна фискална позиция и нисък дълг

Влизането в ERM II е важен стабилизиращ фактор за страната ни, посочи главният икономист на УниКредит Булбанк

гледано: 3745   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Икономиката на България вероятно ще се свие със 7,8% през 2020 г. Тази прогноза на УниКредит Булбанк се основава на допускането, че мерките за социална изолираност ще продължат със същата строгост поне още три месеца. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов

Още по темата

Правенето на прогнози за икономиката никога не е било точна наука, но този път обичайните инструменти отказаха да работят. Трябваше в ход да правим нови инструменти за прогнозиране”, разкри той.
Павлов посочи, че това, което се случва с икономиката, е функция на предприетите мерки за социална изолация. 

По думите му две неща са важни - колко дълго ще продължат мерките и колко ще са строги. Също е важно според него как ще се развие глобалната епидемиологичната обстановка в следващите 12-18 месеца, защото в този период се очаква да се открие ваксина.

Продължаваме да се намираме в непредсказуема среда, а възстановяването ще протича неравномерно. Да, България в момента е значително по-малко засегната от коронавируса в сравнение с други страни от Централна и Източна Европа, но тя е уязвима заради застаряващото население, хората с хронични заболявания и заради това, че капацитетът на нашата здравна система да обгрижва хората с инфекции не е голям”. 

Според него следващи вълни на инфекцията не могат да бъдат напълно изключени

Кристофор Павлов е на мнение, че България от друга страна някои предимства - силна фискална позиция, най-засегнатите сектори заемат по-малка част от БВП, ниска задлъжнялост.

Той посочи, че страната ни е на прага да влезе във валутно-курсовия махинизъм ERM II, като според него това ще бъде важен стабилизиращ фактор за страната ни.

“Към средата на май някои мерки ще се премахнат и ще започне процес на постепенно рестартиране на икономиката. Секторите с по-малко човешки контакт ще бъдат рестартирани по-лесно, смята банкерът и даде пример със строителството, особено на пътища. - По-сложно ще е в секторите на услугите. Там вероятно ще е необходимо повече време. За секторите, ориентирани към пътувания, хотели и свободно време ще се изисква много време, преди обстановката да се нормализира.”

Павлов предупреди, че някои от мерките ще бъдат смекчени и редуцирани, но други ще останат с нас за постоянно

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
България и Хърватия показват, че еврото все още е по-добрата алтернатива