Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Красен Станчев: Безработицата вероятно ще се удвои

Бюджетът ще излезе на минус с 2,2 млрд. лева, а икономиката с 6,5 млрд. лв. по-малко, посочи икономистът, като се позова на прогностични изследвания на разработката GATE CAT

Красен Станчев: Безработицата вероятно ще се удвои

Снимка: БГНЕС

Безработицата най-вероятно ще се удвои. Това означава, че работните места под риск за тази година са около 1,1 милиона, и около една трета от населението ще срещне трудности в доходите. Това се потвърждава от всички социологически проучвания – наши и международни.

Още по темата

Това коментира по БНР икономистът доц. д-р Красен Станчев от Софийския университет, председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика и ръководител на платформата САТ към Научния център на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, която обработва и представя емпирична информация за стопанската дейност на отделни индустрии и икономиката като цяло.

Изчисления на разработката  GATE CAT, показват, че бюджетът ще излезе на минус с около 2,2 млрд. лв.
"Без да се смятат странни политики като създаване на бензиностанции, загуба на приходи от ДДС и т.н., бюджетът ще излезе на минус с около 2,2 млрд. лева, сметнато към днешна дата, а икономиката –  6,5 млрд. лв. по-малко", посочи Красен Стайчев.

Той поясни, че платформата (COVID-19 Activity Tracker - CAT) на Института GATE, „Големи данни в полза на интелигентното общество“ може да се използва от правителството и браншовите организации за вземане на решения за възстановяване на икономиките на база прогнозни оценки.

Благодарение на събраната информация ние може да даваме оценки и прогнози за поведение и развитие на пазара. На база подобна перспектива правителството и отделни стопанства ще имат прогнозна – моментна и дългосрочна картина, която може да им помогне за вземане на решения по отрасли и доходи, включително на макроравнище за някои отрасли и на база проверими очаквания за възстановяване на икономиките", потвърди д-р Красен Станчев.

Още по темата

Коронакризата не е рецесия

"Това не е типична криза. Икономическите кризи възникват, когато някой се отказва да купува нещо, друг не може да го достави и да го продаде, фирмите започват да фалират, хората остават без работа... това е типична рецесия. Сега нещата са доста различни", категоричен е той. Ръководителят на GATE CAT установява, че всъщност се ограничава човешкия фактор.

ова не е рецесия, това е репресия срещу човешкия фактор. В тази ситуация единственото, което можеше да помогне от макроикономическа гледна точка, е да тръгнем от човешкия фактор. Мисля, че всички икономисти имат консенсус по този въпрос. Ние тръгнахме от заетостта и от безработицата. На макрониво алгоритъмът е прост. Имаме добро предвиждане засега. Зависи от икономическите и здравните показатели", обясни д-р Станчев.
За пример за ролята на човешкия фактор той се позова на истории от далечното минало.

"Първата такава е регистрирана например в Библията, Левит, гл. 13, след това има исторически пример 394 г. в Атина, немалко истории има в Китай... освобождават длъжниците... И не съм сигурен кое е по-добре – това, което се е правило тогава, или това, което се прави сега", отбеляза икономистът.

Не се поучихме от историята

„Това, което можеше да стане в България, е относително просто, заяви д-р Станчев -– Има 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета, има около 3 млрд. лв. приходи от данъци от фирмите, които в крайна сметка страдат и могат да бъдат освободени от тези данъци – завинаги или за определен период, има фонд за безработица, който също се финансира от работодателите – тези всичките пари могат спокойно да останат в икономиката“, пресметна Красен Станчев.

По думите му сега се прави обратното на това, което е поуката от историята.

„При много популярната схема 60/40 онова, което се връща към работещите/безработните, е 308 лв. Това е два пъти по-малко от минималната работна заплата. Защо трябва да се прави това, след като на работодателите може да се отпуснат тези пари, с които те са финансирали Фонд безработица, и онова, което те дължат на бюджета за определен период от време, тъй като бюджетът на България е с най-високия резерв в ЕС", риторично попита икономистът, ръководител на GATE CAT.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“