IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Няма настоятелна необходимост за актуализация на бюджета

Законът за публичните финанси дава достатъчно гъвкавост на което и да е правителство, но все някои сектори се нуждаят от промяна в параметрите, твърди той

16:40 | 11.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Настоятелна необходимост за актуализация на бюджета няма, тъй като законът за публичните финанси дава достатъчно гъвкавост на което и да е правителство да поддържа здравето във фиска. Това каза пред БНР Красен Станчев, икономист, основател на Института за пазарна икономика.

Той обаче подчерта, че има някои сфери, които действително се нуждаят от корекция на финансовите параметри на бюджета. 

„Има определени феномени в публичните финанси тази година, които трябва да получат малко по-добра перспектива. Първият такъв феномен е така наречената актуализация на пенсиите. Предполагам, че това ще се случи с актуализация на бюджета, макар че вероятно отиваме и към нови избори", каза Станчев.

По думите му второто нещо, заради което трябва да има актуализация, е узаконяването на мерките за подпомагане на пострадалите от пандемията сектори. По този начин ще може да се реагира по-бързо при бъдещи проблеми. 

Третият сектор, който се нуждае е от актуализация е енергетиката, така че да не позволява манипулиране на пазара.

Това трябва да стане с промени в Закона за енергетиката, каза Станчев.

Има реална опасност да спрат много предприятия заради високата цена на електроенергията, допълни още анализаторът. 

Според него трябва да има административни наказания за управителите на Енергийния системен оператор (ЕСО) и на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), с което може да бъдат избегнати манипулациите на пазара. За решаване на кризата в момента трябва да се включат още мощности и да бъдат сключени дългосрочни договори за доставки с производители, чиято работа не зависи от природните фактори - тоест с въглищните централи, ядрената централа или ВЕЦ.

Станчев обясни, че тези неща не са направени досега, защото законодателството не предвижда намесата на държавата без форсмажорни обстоятелства. 

"Когато има манипулиране на даден пазар, ситуацията се успокоява по два начина - със санкция за този, който манипулира и със създаване на предпоставки за дългосрочно успокояване на напрежението", допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още