IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредибул ЕАД получи лиценз за дружество за електронни пари

Небанковата финансова институция е изпълнила всички условия, даващи основание на БНБ да издаде лиценза

16:32 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Кредибул ЕАД получи лиценз за дружество за електронни пари

Българска народна банка (БНБ) издаде лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари на небанковата финансова институция Кредибул ЕАД, съобщават от централната банка.

Управителният съвет на БНБ е взел решението, след като компанията е изпълнила надлежно условията за издаване на лиценз, описани в Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС) и Наредба №16 за лицензиране на платежните институции, дружествата за електронни пари и операторите на платежни системи.

Кредибул ЕАД притежава лиценз от 15 януари 2015 г., издаден от Управителния съвет на БНБ, за извършване на дейност като платежна институция, предоставяща платежни услуги за изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит, и за издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти.

Кредибул предлага основно потребителски кредити и може да издава кредитни карти.

По смисъла на ЗПУПС електронните пари са парична стойност, съхранявана в електронна, включително магнитна форма, която представлява вземане към издателя, издава се при получаване на средства с цел извършване на платежни операции и се приема от физическо или юридическо лице, различно от издателя на електронни пари.

Според публичния регистър на лицензираните в България дружества за електронни пари, както и на техните клонове и представители, воден от БНБ, към 10 март само две дружества са получили лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари – Интеркарт Файнанс АД и Транзакт Юръп ЕАД. Законът обаче предвижда компаниите да работят с представители, които също се водят в регистъра, с което дейността им достига до по-широк кръг потребители.

БНБ води и регистър на дружества за електронни пари, лицензирани в други държави членки, които извършват дейност по издаване, разпространение и обратно изкупуване на електронни пари, включително и изпълнение на платежни услуги, директно, чрез клон или чрез представител на територията на страната.

Този списък е далеч по-голям. В него фигурират 75 дружества, като за две от тях – британските PrePay Technologies Ltd и Prepaid Services Company Limited, има информация, че работят с представители – Идънред България АД и Изипей АД, съответно. Сред по-известните в списъка е британската компания за платежни услуги Skrill и регистрираното в Кипър SafeCharge, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още