IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането бележи първи по-осезаем ръст за 2016 г.

През март сумата на раздадените заеми се увеличава във всички сегменти

20:43 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредитирането бележи своя пръв по-осезаем ръст за 2016 г., като през март отпуснатите от банките кредити се увеличават във всички сегменти.

Сумата на потребителските заеми, които търговските банки са раздали в третия месец на годината, е 10 пъти по-голяма в сравнение с отпуснатите кредити през февруари. През март кредитите с цел потребление са за общо 49,2 млн. лв. при такива за 4,6 млн. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

В относително изражение това е ръст от 0,69% на месечна база до 7,15 млрд. лв. Той е вторият пореден, но въпреки него в сравнение с март 2015 г. сумата на отпуснатите банкови потребителски кредити е с 2,35%, или с 845,2 млн. лв., по-ниска.

Същевременно жилищното кредитиране бележи първо повишение от октомври 2015 г. През март 2016 г. има леко покачване от 0,17% на месечна база, или с 14,9 млн. лв. На годишна база статистиката отчита понижение от 0,5 на сто, или с 43,42 млн. лв. Общият обем на жилищното финансиране възлиза на 8,642 млрд. лв., показва още паричната статистика на БНБ.

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, нарастват с 9,1 млн. лв. до 704,3 млн. лв.

Месечният прираст е в рамките на 1,31 на сто и е най-силният спрямо останалите сегменти, но на годишна основа има лек спад от 0,13 на сто. Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

През март банките са отпуснали с 28,7 млн. лв. повече кредити за фирми спрямо февруари. В края на първото тримесечие общият обем на фирмено финансиране, без овърдрафтите, възлиза на 20,8 млрд. лв. То продължава да е с 2,64% по-ниско спрямо март 2015 г.

В това число не попадат фирмените овърдрафти, които се понижават с 0,44% на месечна база и с 2,96% на годишна основа до 9,2 млрд. лв.

При финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е от 7,5% на годишна база до 1,215 млрд. лв.

Общият кредит в икономиката е за 49,161 млрд. лв., което е 54,2% от очаквания брутен вътрешен продукт за 2016 г. Сумата е с 2,1% по-ниска, отколкото преди година.

Раздвижването във всички сегменти през март идва на фона на течащите проверки на качеството на активите и стрес тестовете в банковия сектор – процедури, които би следвало да приключат през лятото, и за които се счита, че могат да понижат кредитната активност.

2016 г. обаче може да се окаже поредната със спад на кредитирането, съдейки по последната прогноза на Министерството на финансите, според която се очаква свиване на кредитирането за фирмите с 0,6% през тази година и никаква промяна по отношение на обемите за домакинствата. Чак в края на 2017 г. прогнозата допуска ръст от 2,7% и 1,9%, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още