Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кредитирането спада и през 2015 г.

Търсенето на потребителски заеми, което единствено до ноември бе на плюс, в крайна сметка не успя да се задържи на положителна територия

Кредитирането спада и през 2015 г.

Снимка: архив, Ройтерс

И през 2015 г. кредитирането се свива, като това се случва за поредна година, след като търсенето на потребителски заеми, което единствено бе на плюс до ноември 2015 г., в крайна сметка не успя да се задържи на положителна територия, жилищните заеми отбелязаха трети пореден спад през декември, а фирменото финансиране – първи спад от четири месеца насам.

Общата сума на кредитите – фирмени, потребителски, жилищни и други – спада с 1,6% до 37,735 млрд. лв. Само през декември има месечно понижение от 1,3%, или с 607,6 млн. лв., показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Причислявайки и овърдрафтите за домакинствата и фирмите, кредитната активност отслабва също с 1,6%, или със 775,7 мнл. лв., до 48,614 млрд. лв.

Търсенето на кредити от страна на фирмите се понижава с 1,9% на годишна база до 21,093 млрд. лв. в края на 2015 г. Само в последния месец на годината спадът е от 1,6 на сто, като той е първият от август.

По време на срещата на бизнеса с правителството председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира, че в момента бизнесът се въздържа от вземането на кредити, въпреки че условията са по-добри спрямо преди години.

Що се отнася до потребителското финансиране – то се свива с 0,11% до 7,269 млрд. лв., въпреки че до ноември бе на плюс за годината и обуславяше кредитния растеж.

Свитото фирмено кредитиране се оказва по-сериозно спрямо очакванията на Министерството на финансите за годишен спад от 0,3%, отразени в актуализираната му есенна макроикономическа прогноза за 2015 г. Прогнозата за по-ниско търсене на кредит от домакинствата от 0,1% се оправдава по отношение на потребителските кредити, но не и за ипотечните.

Още по темата

В края на 2015 г. жилищните заеми са надолу с 1,2% на годишна база до 8,647 млрд. лв. През декември те намаляват с 0,24% на месечна база, за да отчетат третото си поредно месечно понижение. Данните идват на фона на статистиката, която показва оживление на пазара на имоти. Отклонението може да е свързано с по-малката сума на отпусканите ипотечни кредити, например.

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, също се смъкват – с 10% на годишна и 4,8% на месечна база до 726 млн. лв.

Общият спад на кредита от 1,6% през 2015 г. е по-малък спрямо очакванията на италианската банка UniCredit, която смяташе, че кредитирането ще се свие с 1,9%.

Отслабеният кредитен растеж през изминалата година контрастира с очакванията за ръст през тази. Например, през 2016 г. Министерството на финансите вижда покачване на фирменото кредитиране с 1,1%, а на това за домакинствата – с 0,6 на сто. Общата оценка на UniCredit пък е за общо повишение от 1,5%, което донякъде да компенсира понижението от 2015 г.

Прогнозите са на фона на предстоящия преглед на качеството на банковите активи и стрес тестовете за сектора, които ще отнемат вниманието му поне до лятото на 2016 г. Предстои да разберем дали процедурите ще се отразят на кредитирането през годината, каквито очаквания споделят някои анализатори и експерти, въпреки че по този въпрос мненията са различни.

Също по време на срещата на бизнеса с правителството председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк Оливер Рьогл заяви, че прегледът на качеството на активите не следва да е бариера пред кредитирането.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (8)

0
 
7
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
само половината сме "усвоили" за сега, но наистина е важен въпроса как при ускорен растеж на дълга (от 17% от БВП на 30% от БВП при изкуствено надут за миналата година БВП), реалния ефект върху потребление и бизнес е 0-лев..
..голям "майсторлък" се иска за тая работа.. не всеки го може..
1
 
5
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Правителството дръпна едни заеми.Интересно къде ли се вложиха 14млд?
0
 
2
 
6
Боян до: deset
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да вярвам ти, може би затова банките в България не усещат никакви кризи като другите банки в Европа и печалбите им са все така стабилно високи?
1
 
3
 
5
Mito Karamitov до: deset
преди 1 година
Няма профилна снимка
Явно си заблуден - още в доклада за КТБ ИИИскров споменаваше за 34% като средно за баММковата система преди година и половина
Сега естествено са повече и скоро ше вдигат белото знаме:))))
1
 
3
 
4
Mito Karamitov до: deset
преди 1 година
Няма профилна снимка
Явно си заблуден - още в доклада за КТБ ИИИскров споменаваше за 34% като средно за баММковата система преди година и половина
Сега естествено са повече и скоро ше вдигат белото знаме:))))

Още от Бюджет и финанси
Д. Радев: Не се очакват резки движения на лихвите през 2018 г.