Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кредитният мораториум може да остави в икономиката 1,5 млрд. лв.

Важно е да дадем възможност на икономическите агенти да създадат ликвидни буфери за посрещане на евентуалните задължения, съветва доц. Александър Ганчев

гледано: 1684   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Мораториумът върху плащанията по кредитите в България е добър като обхват и гъвкавост.
Този инструмент ще остави голямо количество пари в икономиката ни. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", доц. д-р Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси.
Още по темата

Той напомни, че 3 млрд. лева са приходите на банки от лихви за 2019 г.

„Екстраполирайки тези данни за 2020 г., от спестени лихви за периода на мораториума в икономиката ще останат 1,5 млрд. лв., пресметна той.

Икономистът припомни, че с одобрения ред за отсрочване на изискуеми задължения към банките редовните длъжници ще погасяват задълженията си.

„Това предложение от страна на търговските банки беше изготвено на основата на насоки от Европейския банков орган за регулиране на мораториума. Срокът на действие е до шест  месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г.", посочи доц. д-р Ганчев и потвърди, че от мораториума ще могат да се възползват всички граждани и фирми, без кредитните институции.

Икономистът напомни, че мерките са обособени в три механизма.

"Първият от тях предвижда насрочване на главницата и лихвата, вторият е за разсрочване само на главницата, а третият предоставя разсрочване на задълженията по револвиращи банкови продукти като кредитни линии, овърдрафт кредити, задължения по кредитни карти", информира Александър Ганчев.

Той уточни, в първите два случая се изготвя нов погасителен план. "При първата схема икономическите субекти ще са натоварени с лихвени разходи. При втория случай лихвата ще се плаща в гратисния период", допълни икономистът.

Според него е важно да дадем възможност на икономическите агенти да създадат ликвидни буфери за посрещане на евентуалните задължения. Той е обнадежден, че мерките на правителството ще сработят, но допълни, че трябва да се помисли за по-гъвкава мярка относно условията за отпускане на безлихвените кредити.

Александър Ганчев заяви, че пазарът на бързите кредити в България е малък, но все пак възлиза на около 2,9 млрд. лв., а банковият пазар на кредити е на стойност 59 млрд. лв.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Използването на европари в регионите расте бързо в края на програмния период