IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори ще запорират банкови сметки на длъжници и с европейска заповед

Улеснява се трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела

12:38 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кредиторите вече ще могат да запорират банкови сметки на длъжници с европейска заповед. Това е записано в промените на  Гражданския процесуален кодекс (ГПК), приети от депутатите на второ четене, съобщи БТА.

Предложението е на Министерския съвет и с текста се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава членка на Европейския съюз (ЕС), а съдът или банковата сметка, подлежаща на запориране, се намира в друга държава-членка.

Издаване на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки може да се иска преди предявяване на иска от компетентния да разгледа спора по същество първоинстанционен съд, както и след съставянето на автентичния акт от компетентния първоинстанционен съд. 

Във всяко положение на делото до приключване на съдебното производство ищецът може да иска от съда, пред който делото е висящо, да издаде европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, записаха депутатите. 

Определението на съда, с което се отказва изцяло или частично издаването на европейска заповед за налагане на запор върху банкови сметки, подлежи на обжалване с частна жалба.

Въвежда се и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието. Ще има и процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор, а получаването, предаването или връчването на заповедта ще се извършва от съдебни изпълнители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още