Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КТ "Подкрепа": Осигурените да избират варианта за изплащане на втора пенсия

От синдиката предлагат добавката към пенсията да се получава при навършване на изискуемата възраст без изискване за осигурителен стаж

КТ "Подкрепа": Осигурените да избират варианта за изплащане на втора пенсия

Снимка: Pixabay

КТ "Подкрепа" предлага при изплащане на добавка към пенсията осигурените да имат реален избор от възможните три варианта, посочени в Концептуалния модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване, пише в становище на синдиката.

Investor.bg припомня, че моделът е изпратен до синдикати и работодатели за получаване на мнението им.

Още по темата

Според КТ "Подкрепа" не трябва размерът на натрупаните средства по партидата императивно да класифицира хората в един от предложените варианти, където частичен избор имат само осигурените, на които изчислената добавка би била между 20% и 50% от минималната пенсия.

В концептуалния модел на Министерството на труда и социалната политика се предлагат три варианта за изплащане на втора пенсия, които зависят от размера на натрупаното.

Единият е пожизнена пенсия, но при него парите няма да са наследяеми. Пожизнена пенсия ще могат да имат пенсионерите, чиято втора пенсия би била над 20% от минималната за осигурителен стаж и възраст.

Вторият вариант е за хората, чиято пенсия би била между 20 и 50% от минималната. Те ще могат да изберат и "програмирани тегления", като тегленето на парите ще става веднъж в годината. Тази пенсия ще се плаща за брой години, отговарящи на очакваната средна продължителност на живота. При този вариант пенсията е и наследяема.

Третият вариант е за тези, които имат най-малко натрупвания и пенсията им не достига и до 20% от минималната. Те ще могат да получат сумата от частния фонд еднократно или разсрочено.

От КТ "Подкрепа" предлагат още изплащане на добавка към пенсията да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване без изискването за осигурителен стаж.

Синдикатът настоява още да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 година, които са избрали пенсионен продукт "Еднократна сума платима на пенсионера наведнъж или разсрочено" или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер.

Синдикатът предлага осигурителните вноски на работещите пенсионери да се насочват към Държавното обществено осигуряване с предвидения механизъм за увеличение на пенсията от него.

От КТ "Подкрепа" искат изрично да се регламентира, че пенсионно-осигурителните дружества няма да събират допълнителни такси или комисионни, необходими с оглед извършване на ежемесечното плащане на добавка към пенсията, които иначе биха генерирали допълнителни разходи за осигурените.

В писмото, подписано до социалния министър Бисер Петков, синдикатът настоява информацията, която се предоставя ежегодно на осигурените да се извършва по начин, който им позволява да разберат естеството и параметрите на индивидуалната партида.

В партидата на осигуреното лице трябва задължително да се включва – брутна обща стойност на внесените и натрупани от осигурените вноски (начална реална стойност на портфейл), събраните и удържани такси за сметка на осигурените през отчетния период и с натрупване, нетна стойност с натрупване на средствата по индивидуалната партида на осигурените към датата на уведомлението (крайна нетна стойност на портфейл).

"Отново напомняме, че следва да отпаднат месечните такси, които се събират от пенсионно осигурителните дружества за всяка осигурителна вноска, тъй като срещу превода на тези вноски не стои предоставяне на никаква конкретна услуга от страна на пенсионните осигурителни дружества", пише в писмото, подписано от президента на синдиката Димитър Манолов.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Кои са важните крайни срокове при подмяната на касовите апарати?