Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КВС и ОТР потвърдиха интереса си към ОББ с оферти

Продажбата на българската банка от National Bank of Greece е част от плана за преструктуриране на банковия сектор, договорен с кредиторите на Гърция

КВС и ОТР потвърдиха интереса си към ОББ с оферти

Снимка: ОББ

Две оферти са подадени за покупката на ОББ до изтичане на крайния срок, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Предложенията за покупка са от белгийската група KBC, собственик на СИБАНК и ДЗИ Застраховане в България, и от унгарската OTP, която е акционер в Банка ДСК.

Гръцката National Bank of Greece (NBG), собственик на ОББ, иска да продаде българското си поделение като част от плана си за преструктуриране, договорен с кредиторите на Гърция.

Още по темата

Тя се опитва да продаде и застрахователното си дружество в Атина.

От източника на Ройтерс се разбира, че е изтекъл крайният срок за подаване на оферти за четвъртата по големина на активите банка на българския пазар. Според него се очаква сделката да бъде приключена, както се и очакваше в бранша, до края на годината.

Investor.bg научи, че КВС има интерес към покупка на цялата банка, докато ОТР се е ориентирала само към портфейла от корпоративни клиенти на ОББ.

Към края на септември по данни на БНБ банката счетоводно се оценява на 1,32 млрд. лв., като активите й са за общо 7,1 млрд. лв.

В началото на месеца на общо събрание на акционерите (NBG е собственик на 99,9% от ОББ) беше взето решение цялата печалба за тази година, както и части от неразпределената печалба за минали години на обща стойност от 260 млн. лв. да се разпределят като дивидент.

От OTP са отказали коментар, но през ноември главният изпълнителен директор на банката Шандор Чани обяви, че оглеждат възможности за придобиване и са готови да приключат поне една сделка до края на годината.

Говорителят на KBC коментира пред агенцията, че белгийската група търси възможности на ключовите си пазари, сред които е българският. Той обаче отказва да съобщи дали е подадена оферта конкретно за ОББ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ако ДСК и ОББ трябва да се слият доста банкови служители ще трябва да си търсят нова работа, но такава е тенденцията навсякъде - консолидация.

Още от Бюджет и финанси
Българските банки ще спазват европейски правила за преструктуриране от 2024 г.