IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК даде зелена светлина за създаването на Фонда за устойчиви градове

ОББ, Фонд ФЛАГ, "Фонд за устойчиво градско развитие" и "Българска консултантска организация" ще са посредниците, които ще управляват парите от името на фонда

14:14 | 11.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Обединена българска банка, „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“, „Фонд за устойчиво градско развитие“ и „Българска консултантска организация“ да създадат съвместно предприятие – „Фонд за устойчиви градове“, което ще действа като финансов инструмент за регионите Юг и София.

В становището на антимонополния орган  се отчита, че компаниите майки обединяват своята дейност само във връзка с обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на финансов инструмент Фонд за градско развитие, финансиран със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020“, открита с решение на изпълнителния директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ).

Investor.bg припомня, че средствата на „Фонд за устойчиви градове“, част от парите на Фонда за градско развитие, с които се управляват европейски средства, ще се представляват заеми с вградени гаранции, насочени към широк кръг потенциални крайни получатели: общини и общински предприятия, частни фирми, публично-частни партньорства, физически лица и др.

Средствата ще подкрепят проекти подобряващи градската среда, стимулиращи икономически растеж в регионите и допринасящи за повишаване на енергийната ефективност. Подобни проекти от предходния програмен период са обновяването на парк Възраждане в София, ремонта на Централния градски пазар в Стара Загора, реконструкцията на Юнашки салон във Варна и др.

Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, преди време обяви, че новост за настоящия програмен период е, че финансирането ще обхваща 39 общини в сравнение с седем за миналия. Освен това част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризъм в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още