Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КЗК даде зелена светлина за създаването на Фонда за устойчиви градове

ОББ, Фонд ФЛАГ, "Фонд за устойчиво градско развитие" и "Българска консултантска организация" ще са посредниците, които ще управляват парите от името на фонда

КЗК даде зелена светлина за създаването на Фонда за устойчиви градове

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Обединена българска банка, „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“, „Фонд за устойчиво градско развитие“ и „Българска консултантска организация“ да създадат съвместно предприятие – „Фонд за устойчиви градове“, което ще действа като финансов инструмент за регионите Юг и София.

В становището на антимонополния орган  се отчита, че компаниите майки обединяват своята дейност само във връзка с обществена поръчка с предмет: „Изпълнение на финансов инструмент Фонд за градско развитие, финансиран със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020“, открита с решение на изпълнителния директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД (ФМФИБ).

Още по темата

Investor.bg припомня, че средствата на „Фонд за устойчиви градове“, част от парите на Фонда за градско развитие, с които се управляват европейски средства, ще се представляват заеми с вградени гаранции, насочени към широк кръг потенциални крайни получатели: общини и общински предприятия, частни фирми, публично-частни партньорства, физически лица и др.

Средствата ще подкрепят проекти подобряващи градската среда, стимулиращи икономически растеж в регионите и допринасящи за повишаване на енергийната ефективност. Подобни проекти от предходния програмен период са обновяването на парк Възраждане в София, ремонта на Централния градски пазар в Стара Загора, реконструкцията на Юнашки салон във Варна и др.

Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, преди време обяви, че новост за настоящия програмен период е, че финансирането ще обхваща 39 общини в сравнение с седем за миналия. Освен това част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризъм в цялата страна.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете избра мениджър за инвестиции във високотехнологични компании