IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри оздравителните процедури за фалирали общини

Проектът за промени в Закона за публичните финанси предвижда възможност за временно отклонение от средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит

14:47 | 22.01.16 г.
КЗК одобри оздравителните процедури за фалирали общини

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри без забележки предложените от финансовото министерство промени в Закона за публичните финанси, които въвеждат процедура за оздравяване на общини с финансови затруднения. Това става ясно от становище, публикувано на сайта на антимонополния орган.

В становището на КЗК се изброяват някои от основните положения в проекта.

Въвежда се механизъм за общините с финансови затруднения. Той включва идентифициране на общини със затруднения, както и реализирането на план за финансово оздравяване. 

Предвижда се да има ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини. Дефинирани са условия, наличието на които показва до каква степен общините са с финансови затруднения. При наличие на три или повече от условията е предвидено кметът да уведоми общинския съвет, че общината е във финансово затруднение, и да предложи на общинския съвет откриване на процедура за оздравяване.

Законопроектът определя конкретни срокове за действията от страна на кмета и на общинския съвет. Предвидена е възможност при наличието  на три или повече от условията за обявяване на общината във финансово затруднение министърът на финансите да уведоми кмета на общината за предприемане на действия за откриване на процедура за финансово оздравяване на общината.

Със законопроекта се предвижда възможност за финансово подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет за изпълнението на плана за финансово оздравяване.

Със законопроекта се предлага в Закона за публичните финанси да бъде регламентирана възможност за допускането на временно отклонение от средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит или от задължителната годишна корекция на бюджетното салдо при провеждането на значими структурни реформи или еквивалентни на тях инвестиционни проекти, които имат положителен ефект върху фискалната устойчивост в дългосрочен план.

КЗК информира единствено, че одобрява промените без да коментира направените от финансовото министерство предложения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още