Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КЗК разреши сделката между Банка ДСК и SG Експресбанк

След концентрацията Банка ДСК ще има непряк контрол върху дъщерните дружества на SG Експресбанк

КЗК разреши сделката между Банка ДСК и SG Експресбанк

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между банки, която се изразява в придобиване на пряк едноличен контрол от страна на „Банка ДСК“ ЕАД върху SG Експресбанк, пише на сайта на антимонополния регулатор.

Решението идва след като през август от ОТП Банк АД, Унгария обявиха, че българското им дъщерно дружество „Банка ДСК“ АД е подписало договор за придобиване на 99,74% акционерно участие в „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД, българското дъщерно дружество на Societe Generalе, Франция.

Още по темата

След концентрацията Банка ДСК ще има непряк контрол върху дъщерните дружества на SG Експресбанк: „Сосиете Женерал Факторинг“ ЕООД, „Сожелиз-България“ ЕООД и „Регионален фонд за градско развитие“ АД, както и пряк контрол върху Застрахователно акционерно дружество „Сожелайф България“ АД.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението. На основание Закона за защита на конкуренцията то подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването по реда на Административно-процесуалния кодекс, а за третите лица – от публикуването му в електронния (публичния) регистър на КЗК.

Investor.bg припомня, че това е последното разрешение, след което няма да има проблем да приключи финансово сделката и Societe Generale Експресбанк след придобиването да стане дъщерно дружество на „Банка ДСК“ и част от унгарската група „ОТП БАНК“.

Комисията за финансов надзор вече одобри сделката, а на 14 ноември управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Банка ДСК“ ЕАД, София, на акции, представляващи 99,7352% от капитала на Societe Generale Експресбанк, гр. Варна.

Докато КЗК оценяваше сделката не постъпиха становища, които да твърдят, че концентрацията между двете банки ще създаде монопол на банковия пазар, коментират в решението си експертите на антимонополния регулатор.

Те съобщават, че преди образуване на производството, в КЗК "постъпи жалба от „Асоциация за защита на потребителите“. В хода на проучването Комисията иска становища и информация от Българска народна банка, Комисия за финансов надзор, Асоциация на банките в България (АББ), Сдружение „Българска национална асоциация активни потребители“, „Моите Пари“ ООД (MOITEPARI.BG - агенция за проучване в банковия сектор), „Българска Фондова Борса-София“ АД, както и от основни конкуренти (банкови и застрахователни дружества) и клиенти на участниците в концентрацията – „Уникредит Булбанк” АД, „Уникредит Лизинг” ЕАД, „Райфайзен Лизинг България” ЕООД, „Райфайзенбанк” ЕАД, „Юробанк България” АД, „Обединена Българска Банка” АД; от клиенти на страните - „Софарма Трейдинг“ АД, „Аполо Инженеринг“ ООД, „Белла България“ АД, „БТК“ ЕАД, „Дискордиа“ АД, „Евролийз-Рент А Кар“ ЕООД, „ИСА-2000“ ЕООД и „Омега Агро Инвест“ ЕООД.

В становището на Асоциация на банките в България пише, че предвид макроикономическата среда, в която оперира банковата система в последните няколко години, ефектът на планираната сделка би следвало да е положителен и е в продължение на тенденцията за консолидация в банковия сектор.

Според АББ в момент, в който оперативната среда потиска доходността и поставя предизвикателства по пътя на стратегическото развитие, подобни консолидации предполагат повишаване на устойчивостта на банковата система и нейната ефективност.

“„Банка ДСК“ ЕАД е втората по големина банка по активи сред кредитните институции в България. Придобиването на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД ще превърне „Банка ДСК“ ЕАД в институция, съизмерима по активи с УниКредит Булбанк АД”, посочват банкерите от браншовата организация и коментират, че към момента, както и в исторически план, „Банка ДСК“ е лидер на местния пазар в банкирането на дребно, като обединяването ѝ със „Сосиете Женерал Експресбанк“ ще доведе до затвърждаване на тази позиция.

АББ отбелязва, че въпреки това усилията на двете институции в близките няколко години ще бъдат насочени до голяма степен в приключване на сделката и тяхното интегриране. Според АББ това неминуемо ще
отнеме от фокуса върху пазара и има вероятност общият пазарен дял на двете банки както при банкирането на дребно, така и при корпоративното банкиране, да се окаже по-нисък от механичния сбор на индивидуалните пазарни дялове на двете институции към настоящия момент.

Във връзка със стандартизацията на банковите продукти, мобилността на клиентите от една банка към друга, наличието на достатъчен свободен ресурс и/или достъп до финансиране на кредитните институции в България, АББ смята, че в резултат на концентрацията обединената банкова група няма да има съществено конкурентно
предимство
пред останалите участници на пазара и няма да може да определя пазарното си поведение независимо от своите конкуренти и клиенти.

По отношение на пазара на банкиране на дребно АББ счита, че концентрацията няма да има негативен ефект върху останалите участници на пазара или върху потребителите при предлагането на отделните видове продукти и услуги.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Математиката не ми беше любим предмет и затова сега ми е трудно да пресметна дали 30% лошите кредити на едната + 30% лошите кредите на другата бамка правят общо 60% или пак си остава 30% или е друго. Помогнете, моля ви, за което предварително благодаря.

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Преференциална ставка на ДДС има неблагоприятен икономически и фискален ефект