IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП се споразумя с една от банките, отпускали заеми в швейцарски франкове

Потребителите ще могат да превалутират ипотечните кредити

11:28 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Pixabay</em></p>

Снимки: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се споразумя с една от трите банки, отпуснали на български граждани ипотечни кредити в швейцарски франкове, съобщиха от независимия регулатор, без да уточняват с коя от трите финансови институции – Пощенска банка, УниКредит Булбанк или Пиреос банк, е постигната договореност.

Всички потребители, които са изтеглили кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги превалутират, като по силата на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита, уточняват от КЗП.

Това означава, че обслужвалите коректно заема си ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева.

Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели.

Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове. А тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред.

Постигнатото споразумение е при условия, каквито не са извоювани в нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем, казват от КЗП.

Въпреки многобройните протести пред различни институции КЗП е единствената в България, която взе предвид този проблем и предприе незабавни последователни мерки за решаването му, се казва още в съобщението.

По данни на БНБ към януари 2015 г. (когато Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и това оскъпи рязко валутата) в България са били отпуснати 1884 ипотечни заема в швейцарски франкове.

Също през януари миналата година Пощенска банка предложи две програми, насочени към клиентите със заеми в швейцарски франкове, включително за превалутиране на заема.  

Припомняме, че хиляди потребители в Централна и Югоизточна Европа се оказаха неплатежоспособни, защото не можеха да погасяват взетите ипотечни заеми в швейцарски франкове.

Голям бе броят на потърпевшите в Унгария, но там още през 2014 г. парламентът прие закон, с цел да принуди банките да компенсират кредитополучателите за “несправедливи условия” по деноминираните в чужда валута заеми.

В Полша обвързаните с швейцарския франк ипотечни заеми бяха  над 550 хил., в Румъния - 150 хил., в Хърватия - 60 хил., в Сърбия - 22 хил. (по данни от 2015 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
driverf1
преди 7 години
Какво значение има коя е банката.....,важното е че са постигнали някакво споразумение.....КЗП е спасила 1/3 от тарикатите изтеглили ипотечни кредити в швейцарски франкове с ясното съзнание че ще спечелят от "замръзяването" на франка към еврото.....,сега е време КЗП да извоюват и победа срещу Централната Банка на Швейцария да възстанови 1/3 от загубите на всичките трейдъри които бяха заели къси позиции към швейцарския франк спрямо еврото.....ГОЛЕМИ СМЕШНИЦИ.....,НЯМА ЩО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 7 години
Коя е банката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още