Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Л. Дацов: Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна

Според него доста неща в коалиционното споразумение на бъдещите управляващи ще претърпят промяна

Л. Дацов: Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна

Снимка: БГНЕС

Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна. Това коментира пред БНР бившият заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Той бе категоричен, че отделянето на растежа и иновациите от Министерството на икономиката също е безсмислено, а промяната ще доведе до създаване на двойна администрация и ще доведе до загуба на координацията между двете бъдещи министерства.

„Името за новото ведомство е много хубаво – „растеж и иновации“, но това е грешка, независимо колко прекрасно звучи“, каза финансистът. Той използва темата да припомни, че отдавна е предложил сектор „труд“ от Министерство на труда и социалната политика да се прехвърли на Министерството на икономиката. 

Още по темата

„Най-голямо предизвикателство, независимо че непрекъснато акцентираме върху социалните аспекти, всъщност са проблемите с труда. Най-големите предизвикателства пред нас в следващите 20 години са трансформациите в сферата на труда“, отбеляза Любомир Дацов.

Според него доста неща в коалиционното споразумение на бъдещите управляващи ще претърпят промяна, защото досега се залагат много неща, които са нерационални и „просто защото са се въртели в главата на някой, който няма опит“.

Относно намеренията за сериозно съкращения в държавната администрация, той посочи, че чиновниците в България – в централното управление, са 56 хил. и няма как 30 хил. да бъдат отстранени.

„Заедно с общините и всички останали независими структури са някъде около 100 хил. души“, добави той и допълни, че изказването на Асен Василев от „Продължаваме промяната“, който е спряган и за финансов министър, е по-скоро политическо.

Дацов добави още, че внедряването на дигитални административни услуги ще освободи или намали значителен брой чиновници на гише.

Финансистът обърна внимание на това, че акцентът в темата трябва да е на друго място. „В България продължава да има сфери, където услугите са абсолютно недостатъчни и недоразвити поради липса на хора“, каза той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 1 месец
Колко абсурди още има да слушаме ...
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
растеж и иновации, за да можем да крадем от последните евро-програми под вещия поглед на Лорер и компания :)

Още от Бюджет и финанси
Минимална пенсия от 392 лв. от 1 юли предвижда правителството