IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Елкова: Бюджет 2020 е консервативен и по тази линия не се очакват сътресения

При положение, че сме на бюджетен излишък от доста време, защо ни е този дълг, коментира бившият зам.-министър на финансите

16:55 | 11.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тя коментира темата за макроикономическата среда в България с оглед  рамката на Бюджет 2020.

"Макрорамката така, както е заложена в бюджета, е много сходна с данните, предоставени от МВФ и Европейската комисия. За нас от основно значение е германската икономика. Аз лично мисля, че бюджетът е консервативно планиран, така че сътресения не се очакват от тази гледна точка”, прогнозира Елкова.

Бившият заместник-министър на финансите определи Бюджет 2020 като бюджет на количеството. Тя посочи още, че всичко остава без промяна, както е до момента, без поява на съществени различия.

"Министър Ананиев започна с доста сериозни заявки. В бюджета обаче се виждат около 500 млн. лева повече основно за Здравната каса, което не предполага промени, които да имат общо с обявените", посочи Людмила Елкова.

По думите на Людмила Елкова заложените данъчно-осигурителни приходи са реалистични и леко консервативни. "Не виждам откъде би могъл да дойде риск от неизпълнение на приходите, смята тя. –Проблемът при бюджета от години е при разходите. Те трябва да бъдат разглеждани с оглед на ефективността."

Елкова е на мнение, че дългът не може да се разглежда сам по себе си, а като средство, с което се финансира дефицитът.

При положение, че сме на бюджетен излишък от доста време, защо ни е този дълг? От прогноза на дефицит да завършваме с излишък – значи това може би се дължи на недобро планиране", риторично попита тя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ivancholak
преди 4 години
ами за да се радват маймуните, те така почесват се, бъркат си в ***, после облизват пръстта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още