IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Митов: Инвеститорите вече гледат на ЦИЕ като на „спасително убежище“

Главният икономист на UniCredit за региона е оптимист за състоянието на българската икономика и ролята ѝ в района

13:31 | 12.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любомир Митов. Снимка:&nbsp;</p>

Любомир Митов. Снимка: 

За 25 години регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се промени драматично и сега инвеститорите гледат на него като на „спасително убежище“. Това коментира главният икономист на UniCredit за региона Любомир Митов в панел, посветен на устойчивото финансиране и ролята на еврофондовете, в рамките на 25-ата годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в централата ѝ в Лондон.

„Ако преди двадесетина години, когато още работех в София, някой ми беше казал, че ще влезем в Европейския съюз и че България и другите страни от ЦИЕ ще бъдат двигател на растежа и остров на стабилността за инвестициите в развиращите се пазари, щях да го пратя на психиатър. Днес от задния двор на Европа ЦИЕ се превърна в напълно преобразена територия“, заяви той. 

По неговите думи стремежът за присъединяване на държавите от ЦИЕ към ЕС е бил един от двигателите за провеждането на реформи през този период, а растежът им е генериран от сближаването с ЕС.

„Докато преди регионът е бил известен с евтината работна ръка, а производството се е преместило от Запад на Изток, то сега едни от предизвикателствата пред страните в следващите 15-20 години са демографската среда и човешкия капитал, успоредно с подобрението на инфраструктурата и съдебната система. Когато инвеститорите гледат региона, виждат недостиг на квалифицирана работна ръка“, смята Митов.

По негови думи правителствата и финансовите институции трябва да насочат усилията си в тази насока, да създадат алтернатива, която да задържи младите хора в страните им, защото не само застаряването на населението, но и миграцията е голям проблем за страните.

Митов посочи, че еврофондовете играят основна роля за развитието на икономиките от региона, като те заемат дял от около 4% средно от техния брутен вътрешен продукт. Те се насочват към проекти в сектори, за които частният сектор няма никаква възможност да осъществи, а публичният сектор няма достатъчно средства.

Любомир Митов коментира и дали еврофондовете заместват спада на притока на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). По думите му ПЧИ се движат от инвестиционното търсене, което е слабо, „защото чуждите инвеститори не искат, нямат нужда, да инвестират“.

Според главния икономист на UniCredit за ЦИЕ ПЧИ създават нов производствен капацитет, докато еврофондовете създават средата, която може да привлече инвеститорите, т.е. те не заместват ПЧИ, а ги допълват.

Икономистът заяви още, че оттук нататък регионът следва да инвестира повече в енергетика и околната среда, защото в тези сектори изостава най-много от Западна Европа.

Говорейки за напредъка на страните членки то ЕС от региона, Митов раздели развитието на държавите, присъединили се в периода 2004-2007 г., от тези, влезли след 2007 г. По думите му първите растат с по 3-4% годишно, а другите – наполовина, или с по около 1,5%, което според него е цената на провеждането на структурни реформи, изглаждането на макроикономическите дисбаланси и поддържането на бюджетни дефицити.

„Реформите имаха висока, включително и социална цена. Но в този процес страните от ЕС показаха висока солидарност в две посоки – те предоставиха сътрудничество и финансиране, с което бяха извършени реформите“, каза Митов.

На въпрос на Investor.bg как България стои сред конкурентите си в ЦИЕ Митов отговори оптимистично, че състоянието ѝ е добро, а на макроикономическо ниво показателите изглеждат под контрол. По думите му страната ни увеличава конкурентоспособността си спрямо съседите си, за което свидетелства увеличеният износ.

Сред основните предизвикателства пред българската икономика главният икономист на UniCredit за ЦИЕ открои влошената демографска среда, състоянието на пенсионната система и нуждата от реформи в тази насока, включително и в съдебната система, както още ниските инвестициите в развитието на енергетиката, така и нуждата от повече фокус в образователния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
а де, *** не слиза да те прибере :) .... по скоро за остров на стабилност да се каже е леко смешно, но са двигател макар и помощен.кво показва статистиката, има ли по голям растеж в ЦИЕ от западна Европа последните 6-7 години .... има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още