IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз иска повече пари за медицински дейности в бюджета на НЗОК

Здравният фонд да плаща медицинските изделия, вложени при отчетени, но незаплатени дейности, предлага организацията

14:10 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за увеличение на средствата за медицински дейности, за болниците, за преглед при специалист, за направления и за изследвания в бюджета на Здравната каса през следващата година. Това се посочва в становище на съюза във връзка със Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

БЛС възразява срещу заложената финансова рамка в законопроекта в частта здравноосигурителни плащания за медицински дейности (първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, болнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности) и посочват, че те не отговарят на потребностите на населението и не осигуряват стабилността на здравната система.

С оглед очакваното повишено търсене на медико-диагностични изследвания, в това число и обезпечаване на тестването на здравноосигурените граждани за коронавирус, от БЛС предлагат завишение с 20,5% на средствата за медико-диагностичните дейности (МДД) в сравнение с 2020 г. 

За осигуряване на пациентите с гарантиран контролен преглед в специализираната извънболнична помощ БЛС предлага увеличение на средствата за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) с 14,2% в сравнение с 2020 г.

От организацията предлагат и повишаване на средствата за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) за 2021 г. с 12,8%. Основният аргумент е липсата на достатъчен ресурс в първичната помощ, което би довело до невъзможност да се осигури в пълен обем диспансерното наблюдение на хронично болните пациенти и да се повиши процентът на извършваните  профилактични прегледи на здравноосигурените лица.

За гарантиране на устойчивост на системата на болничната медицинска помощ (БМП) в настоящия момент е необходимо осигуряване на минимум 10% увеличение на средствата по това перо, посочва се още в позицията на лекарското съсловие.

В тази връзка от лекарския съюз предлагат средствата за ПИМП да се увеличат спрямо предложените в законопроекта с 15,2 млн. лв., за СИМП - с 22,4 млн. лв., за МДД - с 16,4 млн. лв., и за БМП – с 58 млн. лв.

Според лекарите с предложеното увеличение на бюджета за отделните здравноосигурителни плащания за медицински дейности за 2021 г. ще гарантира възможност за заплащане на дейностите в ПИМП, СИМП и БМП по договорените увеличени цени, както и по-голям брой медико-диагностични изследвания в полза на здравноосигурените лица.

БЛС подкрепя решението за заплащане на отчетените от изпълнителите на болнична медицинска помощ и незаплатени дейности (при наличие на неусвоени средства за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ, същите могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ, които имат сключени договори с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2017 и 2018 г.). Съюзът обаче предлага нормативно да се предвиди възможност НЗОК да заплати и медицинските изделия, вложени при изпълнение на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ, които имат сключени договори с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ.

Одобреният от Министерския съвет проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. предвижда 5,084 млрд. лева приходи и трансфери. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на над 4,7 млрд. лв., което представлява увеличение с 316 млн. лв. спрямо 2020 г. 

Проектобюджетът влиза за обсъждане на първо четене в комисиите в Народното събрание в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още