IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз сезира прокуратурата за нарушения на НЗОК

На 8 ноември организацията ще обсъди ефективен протест заради финансовата политика в здравеопазването

17:55 | 28.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лекарският съюз сезира прокуратурата за нарушения на НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) принуждава болничните заведения да извършват документна измама, изнудва ги и ги рекетира. Това твърди Българския лекарски съюз (БЛС) в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.

Организацията визира указанията до районните каси да не бъде изплащана пълната сума на извършената дейност от заведенията, само до 80% от направените разходи. Това се налага заради липсата на пари.

„НЗОК изисква от болничните заведения да фактурират не цялата извършена от тях дейност, а само 80% от същата. Настояват за сторниране на 20% от приетата дейност и оказват натиск за коригиране на вече представени финансово-отчетни документи за септември 2013 година“, се казва в писмото на БЛС до прокурора, публикувано на сайта на организацията.

От съсловната организация заявяват, че е недопустимо държавна финансова институция като НЗОК да инспирира незаконосъобразно поведение.

По-рано днес от БЛС поискаха от регионалните си структури да организар общи лекарски събирания, на които да бъдат канени представители на синдикатите, работодателските, пациентските и други съсловни организации. На тези събрания ще бъдат обсъждани начините за провеждане на ефективен протест, насочен срещу финансовата политика на правителството в областта на здравеопазването. 

На 8 ноември ще има Национален съвет на организацията, на който да бъде решено как ще бъдат организирани тези протести. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не знам законно или не, но на болниците и лекарите по някакъв начин трябва да им стане ясно, че трябва да държат сметка за разходите си и да се опитват да ги намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още