IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекото покачване на лихвите по депозитите през април не променя тенденцията

Лихвените проценти по влоговете ще продължат да се понижават заради високото ниво на спестявания в банковата система, прогнозира БНБ

15:36 | 30.05.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макар че през април банките увеличават леко лихвените проценти по депозитите, това не променя низходящата тенденция, подсказва лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). Факт е обаче, че на пазара вече няма банки, които да предлагат лихви над 2 на сто.

През април сме могли да сключим депозит в левове и да получим в замяна средно 1,17% върху сумата, която сме предоставили на банката. Това е леко повишение в сравнение със ставката, която банките даваха през март от 1,13% средно.

Въпреки това в четвъртия месец на 2016 г. възнаграждението, което сме получили за отложеното ни потребление, е доста по-малко спрямо година по-рано, когато в замяна сме получавали лихва от 1,79%.

Средната лихва по спестяванията в евро бележи съвсем лек ръст, като достига 0,8% през април. За сравнение - тя е била 0,78% през март и 1,45% през април 2015 г.

В първото си за годината тримесечно издание „Икономически преглед“ БНБ прогнозира, че лихвените проценти по новите срочни депозити ще продължат бавно да се понижават, което в съчетание с високата ликвидност в банковата система ще допринася за запазване на тенденцията за спад и при лихвените проценти по кредитите.

До голяма степен икономическият екип на централната банка смята, че зад понижението на лихвите по влоговете стои най-вече продължаващият ръст на привлечените средства от страна на фирмите и домакинствата, за който счита, че е заради ограничени инвестиционни възможности.

В тримесечния си доклад БНБ посочва, че от началото на годината до края на февруари е нараснал броят на банките, които приемат нови срочни депозити в левове при лихва до 1,5%, докато все по-малко банки предлагат лихвени проценти над 1,5%.

Например, лихва над тази граница са предлагали точно пет банки, докато през есента на миналата година техният брой е бил девет. Ставки в интервала 1-1,5% пък дават осем кредитни институции. Сега нито една няма лихва по депозитите в местна валута над 2 на сто, докато преди година в тази графа са попадали цели 12 банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още