Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Левон Хампарцумян: Трябва да намерим новите бизнес модели

Банките ще изиграят положителна роля в сегашната криза, прогнозира банкерът

Левон Хампарцумян: Трябва да намерим новите бизнес модели

Снимка: Investor.bg

Банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация. Те са по-добре капитализирани спрямо предишната криза, а клиентите са по-предпазливи в задлъжняването, натрупани са буфери, както в банките, така и в клиентите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria банкерът Левон Хампарцумян.

Още по темата

„Ние влизаме в рецесия, която колко ще е тежка, все още не е ясно. Светът няма да свърши след пандемията, но той ще е различен“, посочи той и напомни, че се очакват насоки за обявяване на мораториум за плащане на вноски по кредити. - Това е едно от нещата, които могат да помогнат сега. Разбира се, всеки клиент е различен и ще се работи по отделно.“

По думите на Левон Хампарцумян оценката на риска е затруднена, но това е част от работата на банките и те ще се справят.

„Трябва да намерим новите бизнес модели и новата оценка на тези модели. Понякога действията на банките пазят клиентите от самите себе си“, заяви банкерът и прогнозира, че в момента, в който кризата е преодоляна, трябва да сме готови за следващия период на растеж.

Левон Хампарцумян посочи, че „ако се абстрахираме от кризата, банките са толкова добре, колкото и клиентите".

„Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност“, заяви по Нова ТВ той и посочи, че ако сте добър клиент и някоя банка не ви е оценила, то друга ще ви привлече като такъв.

Банкерът напомни, че по време на предишната криза се получи доста голяма промяна в пазарните дялове на различните банки, в зависимост от способността и желанието да подкрепят клиенти по време на трудни моменти.

По думите му вероятно еврото ще става по-скъпо.

„Когато то поевтинява спрямо долара, експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премине кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване", заяви още Хампарцумян.

Финансистът изказа съжаление, че България не е член на еврозоната, но потвърди, че в страната ни има достатъчно банки, чиито компании майки са от еврозоната и това ще има своето положително влияние.

„Не трябва обаче да забравяме целта си да станем член на еврозоната“, посочи Левон Хампарцумян.

По отношение на валутния борд той коментира, че това е вид котва, която дава определени преимущества при планирането, но тя действа проциклично.

„Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето“, емоционално коментира банкерът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
На второ четене в комисия: 9% ДДС за пелени, книги и храни в ресторантите