IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари искат за 20 млн. лева повече за първична помощ в Бюджет 2015

Парите ще се използват за повече профилактични прегледи

09:46 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Личните лекари искат за 20 млн. лева повече за първична помощ в Бюджет 2015

Общопрактикуващите лекари настояват за 20 млн. лева повече за първична помощ в бюджета за догодина. Председателят на сдружението им доц. Любомир Киров каза пред БНР, че тези предложения са включени в Националния рамков договор за догодина и са подкрепени от Българския лекарски съюз (БЛС).

Парите ще се използват за дейности като проследяване на острите случаи и стендбай режим на личните лекари, както и за повече профилактични прегледи и диспансеризацията (системно медицинско наблюдение върху състоянието с лечебни или профилактични цели, б. ред.) на пациентите с хронични заболявания, както за ваксинопрофилактика, посочи доц. Киров.

Джипитата настояват бюджетът да бъде съобразен със заложените в стратегия решения, в които е разписано, че до 2020 г. бюджетът за първична медицинска помощ трябва да нарасне до 13-14%.

Да се премахне лимитирането на средствата за направленията за специалисти за хронично болните и за техните изследвания, както и за профилактичните прегледи, настоява още доц. Киров.

Целта е да се извършват повече профилактични прегледи. „Те са свързани с разход на  средства, които не са от нашия бюджет. Те са от бюджета за специализираната помощ и се заделят за изследвания и консултации. От това печели специализираната помощ, но ние го ползваме, за да си вършим работата“, обяснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още