IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари очакват стабилизиране на системата през 2017 г.

Ако не се подобрява финансирането при общопрактикуващите лекари, няма как системата да се развива и да работи по-ефективно, каза д-р Любомир Киров

12:12 | 01.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-доброто финансиране на дейността на общопрактикуващите лекари ще стабилизира системата и ще я направи да работи по-ефективно. Това заяви по БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, като изрази задоволство от заложените средства в бюджета на Здравната каса за 2017 г.

Позитивна е тенденцията за увеличаване на средствата за първична извънболнична помощ в бюджета за следващата година. Предвидената сума е по-ниска от поисканата от общопрактикуващите лекари, но се оценява като достатъчна, посочи специалистът.

Анонсът, че в бюджета на Здравната каса за 2017 г. са предвидени 247 млн. лв. повече за здравни дейности и услуги, безспорно е по-добър. Има повече отпуснати средства, въпросът е как ще се разпределят, каза той.

Според приетия от Министерски съвет проект на бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. средствата за първична извънболнична медицинска помощ за догодина са 200 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 211 млн. лв.; медико-диагностична дейност – 77 млн. лв.

Като цяло средствата в бюджета на НЗОК за догодина са с 247 млн. лв. повече спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. 

Тенденцията за ръст на бюджета по това перо е важна, защото е и сред препоръките на Световната банка. „Ако това не се случва, ако не се подобрява финансирането при общопрактикуващите лекари, няма как системата да бъде стабилизирана, да се развива и да работи по-ефективно“, заяви д-р Киров.

Той подчерта, че увеличаването на средствата за първичната помощ в бъдещия бюджет не е за сметка на други пера в здравеопазването.

В условията на настоящия Национален рамков договор общопрактикуващите лекари нямат как да усвоят повече средства чрез извършването на повече работа, сподели Киров и определи това като „нечестно“. Постигнато е обаче съгласие за следващата година да има повишаване на цените за профилактичните прегледи за лица над 18 години и при диспансеризация.

При издаването на медицински бележки за учениците вече ще трябва да присъства и номер на документ, удостоверяващ преминатия преглед, посочи д-р Киров. От сдружението ще настояват медицинската бележка да може да се издава от лекаря и заведението, направило прегледа на детето, а не задължително от личния лекар, освен ако той не е направил прегледа. Бележката да може да важи и за един ден след направения преглед, настояват от сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още