Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвата за забавени плащания трябва да има компенсиращ ефект, обяви депутат

В сряда ще се гласуват промени в Закона за задълженията и договорите за намаляване на наказателната лихва, информира Петър Славов

Лихвата за забавени плащания трябва да има компенсиращ ефект, обяви депутат

Снимка: Pixabay

Депутатите трябва да гласуват промените в Закона за задълженията и договорите, с които да се намали наказателната законова лихва за забавени плащания. 

"Смисълът на лихвата за забавени плащания не е да има санкциониращ ефект, а компенсиращ, компенсационен ефект. Ако при даден кредитор има забавено плащане за срока, в който парите не са преведени, целта е той да получи горе-долу съответстващата се лихва, ако ги е вложил на влог, но не и това да е средство за неоснователно забогатяване под формата на санкции".

Това обясни народният представител от Реформаторския блок Петър Славов по БНР.

Още по темата

Той обори твърдението, че понижаването на лихвата ще стимулира недобросъвестните платци.

“Този закон засяга както фирмите, така и гражданите. Няма друга държава в ЕС, където наказателната лихва за забава при търговци да е толкова висока", категоричен е юристът.

Народният представител от РБ се надява депутатите от ГЕРБ, които са гласували "въздържал се" при обсъждането на законопроекта в парламентарната правна комисия, да го подкрепят в пленарна зала, защото с него ще се направи  „важна стъпка в борбата с лошите практики на монополни, колекторски и всякакви други дружества”.

Славов припомни, че миналата седмица беше одобрено отпадането на такса "юрисконсулт", с която се товарят сметки и дела, заведени от тези компании към  клиенти.

“При неплатена комунална сметка за 20-30 лева за в срок тя се умножава неколкократно и се плащат стотици левове“, посочи Петър Славов.

По думите му още юни месец миналата година законопроектът е внесен от него и проф. Вили Лилков от Гражданската квота на РБ след много сериозно проучване на европейските практики в ЕС.

“Стана ясно, че България пак е на челна позиция с най-високите лихви”, информира той.

Законопроектът предвижда лихвата по забавени плащания, която сега е 10% плюс основния лихвен процент (ОЛП), да бъде намалена на 8% плюс ОЛП  за фирмите, и 4% плюс основната лихва за физическите лица.

“В повечето държави има и такава диференциация между търговци и физически лица, каквато ние предлагаме. Нашето предложение съответства до голяма степен на това, което го има в ЕС, уточни юристът. – Високата лихва беше въведена в началото на прехода и беше оправдана в периодите на хиперинфлация. В последните години основната лихва е под 1% и да се слага надбавка от още 10% наказателна лихва, за мен, е просто недопустимо и крайно некоректно.”

Петър Славов заяви, че допуска заинтересовани страни да оказват натиск върху депутати за отлагане на реформата и се надява гласуването да не е лобистко.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Абсолютен смешко! Значи длъжника да плаща като при влогоже - демек почти 0, а потърпевшия да плаща като кредит!!!
1
 
0
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Интересно, че Славов предлага това ограничаване на лихвата по забавени плащания да се отнася за отношенията между търговски субекти и частни лица.
А не предлага да се отнася и за забавени плащания към държавата, т.е. лихвите по забавени осигуровки и ДДС.

Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база