IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените проценти по кредитите за домакинствата с пореден спад през юни

На фона на ниското търсене цената на заемния ресурс продължава да намалява

10:35 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

И през юни лихвените проценти по всички видове кредити за домакинствата спадат още в сравнение с май и година по-рано. На фона на ниското търсене и намеренията на банките да разхлабят кредитните си стандарти цената на заемния ресурс продължава да намалява, а това, от друга страна, може да представлява в бъдеще и инвестиционен стимул за компаниите. 

Най-голямо е намалението при кредитите за потребление в левове. През шестия месец на 2017 г. сме можели да изтеглим потребителски кредит в левове при средна лихва от 7,78%, докато към 31 май средната лихва беше 8,53%, а година по-рано лихвеното ниво беше 9,51%. Това представлява понижение от 0,75 процентни пункта на месечна база, показват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

Заемите в евро поевтиняват на годишна база средно с 1,62 процентни пункта до 5,07% отчита още БНБ. В сравнение с май  намалението е с 0,31 процентни пункта.

                                      Кредити на сектор домакинства (нов бизнес)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още