Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите на домакинствата намаляха на годишна база през ноември

Фирмите спестяват при минимално увеличени месечни лихвени нива, отчете БНБ

Лихвите по депозитите на домакинствата намаляха на годишна база през ноември

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите, които домакинствата са направили през ноември, намаляха без изключение на годишна база, като на месечна останаха на същите нива или паднаха минимално, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ). При олихвяването на спестяванията на фирмите в сравнение с октомври обаче има незначително увеличение.

   ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Наблюденията на Investor.bg показват, че при новите договори на домакинствата през миналия месец средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,04 процентни пункта (пр.п.) до 0,15%, а по тези в евро – с 0,06 пр.п. до 0,23%. В сравнение с октомври 2019 г. средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове и в евро се променят незначително.

Централната банка отчита, че през ноември средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро намаляват за една година с 0,01 пр.п. до 0,01%. При спестяванията с договорен матуритет в левове средната лихва се понижава с 0,06 пр.п. до 0,23%, а по тези в евро – с 0,04 пр.п. до 0,21%. В сравнение с преди година средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове спада с 0,02 пр.п. до 0,04%, а по тези в евро – с 0,01 пр. п. до 0,07%.

                         ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

Лихвени проценти на бизнеса

През миналия месец фирмите подписваха новите договори по депозитите с договорен матуритет в левове на същото лихвено ниво от 0,09%, както преди година, докато средната лихва на спестяванията в евро спада с 0,08 пр.п. до -0,05%. В сравнение с октомври средният лихвен процент по спестяванията с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,06 пр.п., а по тези в евро намалява с 0,04 пр.п.

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове през ноември е 0,01%, като запазва нивото си от преди година, а по овърнайт-депозитите в евро се повишава с 0,01 пр.п. до 0,00% На годишна база средната лихва по вложенията с договорен матуритет в левове спада с 0,03 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро – с 0,01 пр. п. до 0,14%.

                      ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

Банковата статистика показва, че през ноември основният лихвен процент (ОЛП) е 0.00%, като запазва нивото си в сравнение с ноември 2018 г. и с октомври 2019 година.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през ноември e -0.56%. за една година той намалява с 0.06 пр.п., а в сравнение с октомври 2019 г. – с 0.04 пр.п.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през миналия месец е 0,22% и се понижава на годишна база с 0,53 пр.п., а на месечна – с 0,04 пр.п.

                      ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ

 

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 8 месеца
стабилност !

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври