Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите на домакинствата паднаха през октомври

Средната лихва по новите спестовни договори на фирмите, договорени в евро, расте и вече е на положителна територия, отчита БНБ

Лихвите по депозитите на домакинствата паднаха през октомври

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите на новите договори, които се сключваха в България през октомври, намаляват нивата си на годишна база при домакинствата, докато при фирмите движението е в различни посоки, става ясно от предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

От миналата година банките държат парите на бизнеса при отрицателни лихви, като в началото това се наблюдаваше при влоговете в евро, но се прехвърли и при левовите депозити. През октомври обаче има ръст на средната лихва на спестяванията на бизнеса в евро, като в новите договори от миналия месец тя вече е на положителна територия.

Лихвени проценти по нов бизнес

Към 31 октомври средният лихвен процент по депозитите на бизнеса с договорен матуритет в левове показва годишен спад от 0,09 пр.п. до -0,05%, докато лихвите на спестяванията в евро растат с 0,05 пр.п. до 0,05%. На месечна база средната лихва на депозитите с договорен матуритет в левове се повишава с 0,03 пр.п., а по тези в евро – с 0,07 пр.п.

При домакинствата средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове за една година спада с 0,03 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро – с 0,11 пр.п. до 0,12%. В сравнение със септември средната лихва по депозитите с договорен матуритет в левове нараства незначително, а по тези в евро се увеличава с 0,02 пр.п.

    Депозити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства (Нов бизнес)

Лихвени проценти по салда

В централната банка изчисляват, че средният лихвен процент по овърнайт депозитите в левове на фирмите за една година се увеличава с 0,01 пр.п. до 0,02%, а по тези в евро – с 0,04 пр.п. до 0,04%.

В сравнение с октомври 2019 г. средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове запазва нивото от 0,10%, а по тези в евро намалява с 0,12 пр.п. до 0,03%.

                         Депозити на сектор Нефинансови предприятия (Салда)


През миналия месец средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро на домакинствата се понижават с 0,01 пр.п. до 0,01% спрямо същия месец на 2019 г. При депозитите с договорен матуритет в левове средната лихва спада с 0,05 пр.п. до 0,19%, а по тези в евро – с 0,06 пр.п. до 0,15%.

На годишна база средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се повишава с 0,25 пр.п. до 0,30%, а по тези в евро – с 0,49 пр.п. до 0,56%.

                                       Депозити на сектор Домакинства (Салда)

Банковата статистика показва, че основният лихвен процент (ОЛП) през октомври е 0,00%, като запазва нивото си в сравнение с година по-рано и със септември 2020 година.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през октомври 2020 г. e -0,68%. Спрямо октомври 2019 г. той намалява с 0,16 процентни пункта (пр.п.), а в сравнение със септември 2020 г. остава без промяна.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през октомври 2020 г. е 0,20%. Спрямо октомври 2019 г. той се понижава с 0,05 пр.п., а спрямо септември 2020 г. остава непроменен.

                                  Лихвени проценти по избрани инструменти

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ сви прогнозата за понижение на реалния БВП на България