Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите през юни пак тръгнаха надолу

При спестяванията на домакинствата и фирмите продължава тенденцията за спад на лихвените нива в новите договори на месечна и годишна база, отчете БНБ

Лихвите по депозитите през юни пак тръгнаха надолу

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите, които домакинствата и бизнеса са направили през юни, намаляват и на годишна, и на месечна база, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че най-съществен е спадът при спестяванията на фирмите, направени в левове, като за една година средната лихва намалява с 0,22 процентни пункта до 0,09%, а на месечна база няма промяна.

През миналия месец бизнесът е сключвал новите депозитни договори в евро с 0,05 пр. пункта по-ниска лихва на годишна основа до 0,02%. В сравнение с май лихвата не се променя, отбелязват в централната банка.

При домакинствата годишният спад на средния лихвен процент на спестяванията с договорен матуритет в левове е с 0,03 пр.п. по-нисък до 0,15%, а по тези в евро – с 0,04 пр.п. до 0,16%. В сравнение с май 2019 г. средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро намаляват с 0,01 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

В централната банка отчитат, че средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на фирмите през юни на месечна база се понижава незначително до 0,01%, а по овърнайт-депозитите в евро нараства с 0,01 пр.п. до 0,01%.

На годишна база средната лихва на спестяванията по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0,13 пр.п. до 0,12%, а по тези в евро – с 0,07 пр.п. до 0,14%.

При домакинствата средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро през юни достигат до 0,02% като се променят незначително за една година. При спестяванията с договорен матуритет в левове средният лихвен процент спада с 0,09 пр.п. до 0,25%, а по тези в евро – с 0,07 пр.п. до 0,22%.

В сравнение с година по-рано средната лихва на депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове остава почти без промяна на ниво от 0,06%, а по тези в евро намалява незначително до 0,07%.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври