Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите през септември се понижават при намаление на обемите

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция през миналия месец е 0,15%, като спрямо август се увеличава с 0,01 пр. п., отчете БНБ

Лихвите по депозитите през септември се понижават при намаление на обемите

Снимка: Getty

Лихвите по депозитите на новите договори, които домакинствата в България са направили през септември, намаляват нивата си на годишна и месечна база без изключения. Средните лихви на фирмите се движат и в двете посоки с минимални изменения, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ). При обемите на сключените договори обаче има спад и при бизнеса, и при домакинствата, като най-голям е той в сравнение с година по-рано.

Спестявания на фирми

В централната банка изчисляват, че през септември в сравнение с август средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове се увеличава с 0,01 пр. п. до -0,19%, а по тези в евро – с 0,02 пр. п. до 0,03%.

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове се запазва на ниво от 0,00%, а по овърнайт-депозитите в евро се повишава с 0,01 пр. п. до 0,01%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 37,5% (29,7 млн. лв.) до 49,7 млн. лв., а по тези в евро – с 56,6% (34,7 млн. лв.) до 26,6 млн. лв.

Депозити на домакинства

През миналия месец средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро намаляват с 0,01 пр. п. съответно до 0,06% и 0,07%. Средната лихва по овърнайт-депозитите в левове и в евро остава на нива от 0,00%.

Средните лихвени проценти по спестяванията, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро се понижават с 0,01 пр. п. съответно до 0,15% и 0,21%.

В централната банка пресмятат, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 12,7% (18,1 млн. лв.) до 125 млн. лв. Намалява и обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в евро с 18,8% (24,3 млн. лв.) до 105,1 млн. лв.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО ДЕПОЗИТИ С ДОГОВОРЕН МАТУРИТЕТ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА

В БНБ пресмятат, че през септември основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като в сравнение с август запазва нивото си.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през септември е -0,61%, а през август не е наличен.

Лихвеният процент по свръхрезервите остава непроменен на ниво от -0,70%.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през септември 2021 г. е 0,15%, като спрямо август се увеличава с 0,01 пр. п.

                               ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ*

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
В следващите 2 години Сребърният фонд ще продължи да се управлява консервативно