Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите продължиха да падат и през август

Фирмите спестяват при понижени и дори нулеви лихвени нива, отчете БНБ

Лихвите по депозитите продължиха да падат и през август

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите, които фирмите и домакинствата са направили през август, намаляват на годишна база или се запазват на същото ниво както преди месец, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че годишното понижение на лихвите при новите договори на гражданите е с 0,04 пр. пункта и при депозитите с договорен матуритет в левове, и при тези в евро. В края на миналия месец олихвяването при тях е съответно 0,14% и 0,17%. На месечна база спадът е с 0,01 процентен пункт.

През август средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро запазват нивата си от 0,02% като спрямо август 2018 г. остават почти без промяна. При депозитите с договорен матуритет в левове средният лихвен процент се понижава с 0,08 пр.п. до 0,24%, а по тези в евро – с 0,06 пр.п. до 0,22%.

В сравнение с година по-рано средният лихвен процент по спестяванията, договорени за ползване след предизвестие, в левове спада с 0,02 пр.п. до 0,05%, а по тези в евро – с 0,01 пр.п. до 0,07%, пресмятат в централната банка.

 ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

При фирмите средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро през август се запазват близо до достигнатите нива преди година и са съответно 0,01% и 0,00%. В сравнение с август 2018 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,04 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро се запазва близо до 0,14%.

                        ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
След като с години се раздават лесни кредити общо в десетки милиарди, би трябвало вече да не са останали пари в кеш. Да не би бамките да отпускат вече кредити с виртуални пари? Ако е така, става много опасно, Дами и Господа !

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври