IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите кредити не отчитат влиянието на законовите промени

Лихвените проценти по потребителските и жилищните заеми запазват нивото от юни, докато тези по фирмените заеми отново спадат

14:53 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по новите кредити не отчитат влиянието на законовите промени

Промените в Закона за потребителския кредит не са успели да понижат осезаемо лихвените проценти по кредитите през юли, но не трябва да забравяме, че те са в сила от последната седмица на месеца, за който са изнесени осреднени данни.

Първите статистически данни на Българска народна банка (БНБ) след влизането на нормативните промените в сила на 23 юли показват, че лихвените проценти по потребителските заеми остават без съществено изменение, докато ставките по жилищните заеми продължават да се смъкват спрямо година по-рано, но не помръдват в сравнение с юни.

От 23 юли отпаднаха редица такси и комисиони. Дискусионен остава въпросът дали заради регулацията банките ще ги калкулират като част от основната лихва. Сериозен ръст на лихвените проценти няма, поглеждайки и по-точния измерител - годишния процент на разходите (ГПР). При потребителските кредити той е без съществено изменение, докато все пак намалява при жилищните кредити.

Освен това лихвените проценти по фирмените заеми продължават да спадат, което е само един от факторите, влияещ върху търсенето на банково финансиране от страна на предприятията. Макар търсенето да се забави през юли на корпоративното кредитиране се дължи умерената кредитна активност в икономиката.

Изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ показват, че през юли сме могли да изтеглим потребителски кредит в левове при лихва от 11,28% спрямо юнските 11,26%. В сравнение с година по-рано обаче разходите ни по потребителските кредити в левове нарастват с 0,34 процентни пункта. Освен това за месец лихвеният процент по новоотпуснатите потребителски кредити в евро се покачва с 0,21 пр. пункта до 9,12%. През юли 2013 г. той беше 8,91%.

Лихвените проценти по новоотпуснатите през изминалия месец жилищни кредити се понижават минимално с 0,07 пр пункта при левовите, като евровите остават без изменение, съответно - 6,46% и 6,890%. За последната година лихвите по новите левови жилищни кредити се понижават още - с 0,42 пункта, а при евровите - с 0,61 пункта.

Юлските данни не разкриват много за ефектите от нормативните промени, тъй като те влязоха в сила на 23 юли. Тепърва ще се оценява влиянието им върху цената на кредита. Редица търговски банки вече предлагат нови кредитни продукти, интересът към които тепърва ще стане ясен.

В своето тримесечно издание „Икономически преглед“ пък БНБ прогнозира, че до края на годината лихвите по кредитите ще се запазят на текущите нива.

Поглеждайки към годишния процент на разходите (ГПР) – т.е. всички лихвени плащания, такси, комисиони и други разходи по кредита, които са за сметка на клиента, виждаме минимални отклонения по ГПР по потребителските кредити и по-съществено по жилищните кредити.

През юли ГПР по кредитите за потребление в местна валута се понижава с 0,03 пр. пункта спрямо юни до 12,40%. При евровите заеми има покачване с 0,08 пр. пункта на месечна база до 10,42%. ГПР по жилищните кредити в левове се понижава с 0,18 пункта на месечна и с 0,51 пункта на годишна база до 7,18%, а по евровите – с 0,05 пункта спрямо юни и с 0,59 пункта в сравнение с година по-рано до 7,72%.

Лихвени проценти по новоотпуснати кредити за домакинства (в лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още