IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по потребителските кредити с понижение през май

Цената на малките фирмени заеми също се е свила през миналия месец, показват данните на БНБ

15:39 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по потребителските кредити с понижение през май

През май лихвените проценти по новоотпуснатите потребителски кредити са спаднали минимално, докато тези по жилищните заеми са се покачили леко спрямо април. Статистиката на Българска народна банка (БНБ) ни разкрива още, че фирменото кредитиране става все по-достъпно. Лихвите по малките фирмени заеми се свиха още през месеца и продължават да са по-ниски, отколкото преди година.

Тенденциите за понижение на лихвите се пренасят върху търсенето на заемен ресурс През май фирменото кредитиране се увеличи с 2,6% на годишна база до 35,838 млрд. лв. и продължава да расте от началото на годината. През април покачването бе с 2,3% спрямо година по-рано. Кредитната активност сред населението се ускори само с 0,3% до 18,61 млрд. лв. От своя страна търсенето на потребителски и жилищни кредити показва умерено повишение.

Изчисленията на Investor.bg на база данните на БНБ показват, че през май 2014 г. сме могли да изтеглим потребителски кредит в лева при лихва от 11,16% спрямо априлските 11,39%. В сравнение с година по-рано обаче разходите ни по потребителските кредити в левове са нараснали с 0,41 пункта. За сметка на това пък лихвеният процент по новоотпуснатите потребителски кредити в евро спадна под 9%. През май той е бил 8,89%.

Лихвените проценти по новоотпуснатите през изминалия месец жилищни кредити се повишават минимално с 0,09 процентни пункта при левовите и с 0,24 пр. пункта при евровите до съответно 6,65% и 7,10%. За последната година лихвите по новите левови жилищни кредити се понижават с 0,19 пункта, а при евровите - с 0,10 пункта.

Данните идват само месец преди да влязат в сила новите нормативни промени в Закона за потребителския кредит. От 23 юли търговските банки вече ще използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR, когато определят лихвите по кредитите.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян изрази мнение, че законът надали ще постигне поставените цели. Според него обаче има предпоставки банковите разходи на системно ниво да нараснат. Дали те ще се пренесат върху цената на кредита, зависи от търговските политики на отделните банки, коментира той. Левон Хампарцумян не смята, че с новите промени ще се стимулира кредитната активност.

В сектора негласно се заявява, че регулацията на различните такси и комисиони, които отпадат или които банките няма да имат право да начисляват повторно, например, ще се превърнат в част от основната лихва. Така банките щели да повишат лихвените проценти, за да компенсират загубата на доход от таксите и комисионите.

Категоричен отговор от статистическите данни ще получим най-рано след три месеца, когато ще се калкулира промяната във формирането на лихвените проценти. Но и в момента виждаме, че някои търговски банки предлагат продукти без такси за разглеждане на документи, за управление и други.

Дори и таксите и комисионите да се калкулират в основния лихвен процент то този ефект не би следвало да се пренесе върху годишния процент на разходите (ГПР). Т.е. статистиката може да отчете ръст на лихвените проценти, но нивото на ГПР не би следвало да се измени от текущите нива, например, за потребителските кредити в лева от 12,37% и за жилищните в лева от 7,55%.

Годишният процент на разходите включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, извършването на които е условие за отпускането на кредита.

Лихвени проценти по новоотпуснати кредити за домакинства (в лв.) Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още