Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите в България през тази година ще останат ниски, отчитат анализатори

От Райфайзенбанк България посочват, че ръстът на заемите продължава 39-ти пореден месец, което е здравословно за икономиката

Лихвите в България през тази година ще останат ниски, отчитат анализатори

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В края на декември паричната статистика на БНБ отчете годишен ръст на кредитите от 7,4%, движен от увеличение на заемите към домакинствата с 9,5% и на кредитите към фирмите с 5,9%. Положителен факт е, че кредитирането бележи годишен ръст за тридесет и девети пореден месец, който е средно около 5% и е здравословен за българската икономика

Още по темата

Това отбелязват анализаторите на Райфайзенбанк (България) в редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към януари 2019 г., с фокус върху банковия и паричния сектор.

„Към края на декември относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбеляза спад с 3,8 процентни пункта спрямо нивото от края на 2018 г., като достигна 10%, което остава все още относително високо равнище. В рамките на заемите към бизнеса този дял беше по-значителен (12,7%), докато при кредитите към домакинствата – по-малък (7,3%). Очакваме задържане на дела на лошите и преструктурирани кредити на сравними нива през първото полугодие на 2020 г.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Според изчисленията на анализатора към декември среднопретеглените номинални лихвени проценти по депозити и кредити останаха на ниски нива. Така по депозитите към декември процентът беше 0,2% годишно, а при кредитите 4%. На фона на инфлация от 3,8% (декември-декември) реалната лихва по депозитите към декември беше отрицателна: -3,6%, а тази по кредитите клонеше към нулата: 0,1%.

„Сигналите, които дава Европейската централна банка са, че не се очаква скорошно повишение на основния лихвен процент. Това означава, че и лихвите в България през тази година ще останат на ниски нива“, посочи Калчев.

Подобно на кредитите, въпреки на практика отрицателните лихви, и депозитите отбелязаха ръст през декември – с 10,7% на годишна база, като депозитите на домакинствата се увеличиха с 8,6%, а тези на фирмите с 15,2%, като подобен висок ръст е характерен за последните месеци на годината.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
България и Хърватия показват, че еврото все още е по-добрата алтернатива