Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите в спестяванията на фирми и домакинства отбелязаха спад през февруари

Най-голямо намаление отбеляза средната лихва в договорите за спестявания на бизнеса в левове – за една година намалението е с 0,15 пр. п. до 0,03%

Лихвите в спестяванията на фирми и домакинства отбелязаха спад през февруари

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата направиха през февруари, намаляват без изключение на годишна и месечна база, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Средните лихвени проценти по спестяванията в договорите на фирмите, сключени през миналия месец, по депозитите с договорен матуритет в левове, падат на годишна база с 0,15 пр.п. до 0,03%, а по тези в евро – с 0,03 пр.п. до 0,04%.

В сравнение с януари 2020 г. средната лихва по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,01 пр.п., а по тези в евро се увеличава с 0,04 пр.п.

През миналия месец в сравнение с година по-рано средните лихвени проценти по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове се понижават с 0,03 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро - с 0,06 пр. п до 0,10%.

На месечна база средната лихва по депозитите с договорен матуритет в левове е по-ниска с 0,04 пр.п., а по тези в евро – с 0,05 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите на фирмите в левове през февруари в сравнение с година по-рано намалява с 0,01 пр.п. до ниво близо до 0,00%, а по тези в евро – с 0,01 пр.п. до -0,01%. В сравнение с февруари 2019 г. средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове се понижава с 0,04 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро остава почти без промяна на ниво от 0,16%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

През февруари 2020 г. средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите на домакинствата в левове и в евро спрямо същия месец на 2019 г. остават почти без промяна на нива от 0,02 пр.п. При депозитите с договорен матуритет в левове средната лихва спада с 0,06 пр.п. до 0,21%, а по тези в евро – с 0,05 пр.п. до 0,18%.
В сравнение с февруари миналата година средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се повишава с 0,31 пр.п. до 0,38%, а по тези в евро – с 0,58 пр. п. до 0,65%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“