Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

LINK Mobility Group уведоми КЗК за сделката с дъщерните фирми на „Алтерко"

За норвежката телекомуникационна компания това е второто придобиване, с което навлиза на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа

LINK Mobility Group уведоми КЗК за сделката с дъщерните фирми на „Алтерко"

Продуктът MyKi Watch. Снимка: allterco.com

Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе за сделка, с която норвежката компания  „Линк Мобилити Груп“ (LINK Mobility Group ASA (LINK)) иска разрешение да придобие самостоятелен контрол върху акции в дъщерни фирми на „Алтерко" АД в България – Teravoice, Tera Communications и Allterpay, както и в подразделението ѝ в Румъния - Teracomm RO, и регистрираната в Македония Tera Communications DOOEL.

Още по темата

Компаниите предоставят услуги за кратки съобщения (SMS) и решения в сферата на съобщенията, свързани с мобилно известяване за търговски дружества, обществени доставчици и организации, съобщи на сайта си антимонополната комисия. „Алтерко" е доставчик на услуги в сферата на мобилното известяване в България, Македония и Румъния.

От „Линк Мобилити Груп" очакват операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната: на едро и на дребно на услуги по мобилно известяване, както и този на премийни SMS съобщения/премийни гласови съобщения.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията по Закона за защита на конкуренцията и да се произнесе с решение. От Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище за сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Това трябва да се направи до 23 април, като бъде подкрепено със съответни доказателства, посочват от регулатора.

КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

Investor.bg припомня, че дружествата са част от българската холдингова компания „Алтерко" АД (Allterco, съкратено от All Teracomm Companies), която предлага мобилни продукти и услуги с добавена стойност, в седем държави – България, Румъния, Македония, Тайланд, Сингапур, Малайзия и САЩ.

Още по темата

Компанията започва дейността си  през 2002 г. под името „ДВР-Ревю“ ЕООД и през годините е в партньорство с мобилни оператори в България и по света. През 2013 г. започва развитие на продукти за Интернет на нещата (Internet of Things, съкр. IoT). Две години по-късно създава "Алтерко Роботикс". Сред продуктите ѝ са детският часовник MyKi Watch, тракерът за домашни любимци MyKi Pet и системата за автоматизация на дома She и Shelly.

От 1 декември 2016 г., акциите на „Алтерко“ АД се търгуват на Българска фондова борса след като на 8 юли Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO на холдинговото дружество, което тогава обединяваше 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите.

В края на миналата година, акционерите на „Алтерко“ АД одобриха предложението за продажба на 100%  от участието си в капитала на петте си дъщерни телекомуникационни фирми в Европа – Teravoice, Tera Communications и Allterpay, Teracomm RO, и Tera Communications DOOEL (Македония) на LINK Mobility Group ASA. Общото събрание е одобрило цена от поне 8,8 млн. евро за европейския си бизнес.

Основаната преди 20 години, LINK Mobility е базирана в столицата на Норвегия. Акциите ѝ се търгуват на борсата в Осло. Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

От отчета на „Алтерко“ АД за 2018 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.bg, се вижда, че консолидираната печалба има ръст от 5% на годишна база до 2,83 млн. лева. Консолидираните продажби са нагоре с 12,8% до 44,85 млн. лева, докато само продажбите на стоки през миналата година се увеличават с 48% на годишна база до 10,9 млн. лева. Именно продажбите на стоки включват устройствата MyKi и Shelly.

Продажбите на стоки само през четвъртото тримесечие на 2018 г. са за 6,34 млн. лева или ръст с 208% на годишна база и повече от продажбите за първите девет месеца на миналата година (за 4,6 млн. лв.).

В унисон със силните продажби на устройства през четвъртото тримесечие на 2018 г., акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 36% в последните 12 месеца до 2,6 лева за акция и 39 млн. лева пазарна капитализация.

Поскъпването за последните 12 месеца е с 22,64%. На 6 март 2019 г. бе достигната и рекордна борсова цена от 2,66 лв. за акция. Дружеството осъществи първично публично предлагане в края на 2016 г. при цена от 1,45 лв. на акция.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седмица НАП събра 4 млн. лв. просрочени задължения