IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Актуализация на бюджета не е абсолютно необходима в момента

Трябват мерки за оптимизация на държавните разходи и преразглеждане на субсидии, съветва финансистът

16:37 | 01.04.20 г.
Любомир Дацов: Актуализация на бюджета не е абсолютно необходима в момента

Единствената причина е увеличаване на правото на дълг от страна на правителството до 10 млрд. лева. Това е оправдана стъпка. В тази обстановка човек трябва да е подготвен за различни сценарии. Към момента няма нищо спешно, което да налага такова бързане”, смята финансистът. 

Според него няма как спадът да бъде до 3% от БВП на българската икономика за тази година при положение, че няма сценарий, който да не предвижда спад в еврозоната над 6-7%. 

“Няма как загубата на данъчни приходи на годишна основа да бъде по-малко от 3,4 млрд. лева", прогнозира Дацов. 

По думите му в зависимост от различните сценарии и от мерките, които ще приложи правителството, минималната загуба на данъчни приходи ще бъде поне 3,5 млрд. лева.

“При малко по-лош сценарий, който е по-реалистичен, тзи загуби ще стигнат поне до 4,5 млрд. лева, каза още финансистът.  - Между другото, 150 млн. лева по-ниско ниво на приходите спрямо същия месец на миналата година е доста приемливо спрямо това, което се случва около нас. Април обаче ще бъде с по-лоши данни. Да се надяваме пандемията да мине по-бързо и загубите за икономиката да бъдат по-малко.” 

Според Дацов преди да се вземе дълг, трябва да се вземат мерки за оптимизация на държавните разходи.

“Досега не са предприети такива мерки. Може да започнем с 10% рязане на всички разходи, замразяване на всякакви актуализации, преразглеждане на капиталовата програма изцяло. Също - преразглеждане на субсидии, забавяне на субсидии, където може”, съветва бившият зам.-финансов министър. 

Той смята още, че мерките за подпомагане и мерките за оптимизация на бюджета трябва да бъдат много скоростни, като актуализацията може да се случи и след 3-4 месеца

“Една от причините, с които си обяснявам бързането на правителството, е че все още условията на финансовите пазари са добри и ако правителството вземе нов дълг сега, ще бъде при относително добри условия”, коментира Дацов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още