Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любомир Дацов: Актуализация на бюджета не е абсолютно необходима в момента

Трябват мерки за оптимизация на държавните разходи и преразглеждане на субсидии, съветва финансистът

гледано: 2044   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
На този етап нищо не налага актуализация на бюджета
. Основната причина е разбираема, но не е наложителна. Това е мнението на Любомир Дацов, финансист и бивш заместник-министър на финансите, изказано в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. 
Още по темата

Единствената причина е увеличаване на правото на дълг от страна на правителството до 10 млрд. лева. Това е оправдана стъпка. В тази обстановка човек трябва да е подготвен за различни сценарии. Към момента няма нищо спешно, което да налага такова бързане”, смята финансистът. 

Според него няма как спадът да бъде до 3% от БВП на българската икономика за тази година при положение, че няма сценарий, който да не предвижда спад в еврозоната над 6-7%. 

“Няма как загубата на данъчни приходи на годишна основа да бъде по-малко от 3,4 млрд. лева", прогнозира Дацов. 

По думите му в зависимост от различните сценарии и от мерките, които ще приложи правителството, минималната загуба на данъчни приходи ще бъде поне 3,5 млрд. лева.

“При малко по-лош сценарий, който е по-реалистичен, тзи загуби ще стигнат поне до 4,5 млрд. лева, каза още финансистът.  - Между другото, 150 млн. лева по-ниско ниво на приходите спрямо същия месец на миналата година е доста приемливо спрямо това, което се случва около нас. Април обаче ще бъде с по-лоши данни. Да се надяваме пандемията да мине по-бързо и загубите за икономиката да бъдат по-малко.” 

Още по темата

Според Дацов преди да се вземе дълг, трябва да се вземат мерки за оптимизация на държавните разходи.

“Досега не са предприети такива мерки. Може да започнем с 10% рязане на всички разходи, замразяване на всякакви актуализации, преразглеждане на капиталовата програма изцяло. Също - преразглеждане на субсидии, забавяне на субсидии, където може”, съветва бившият зам.-финансов министър. 

Той смята още, че мерките за подпомагане и мерките за оптимизация на бюджета трябва да бъдат много скоростни, като актуализацията може да се случи и след 3-4 месеца

“Една от причините, с които си обяснявам бързането на правителството, е че все още условията на финансовите пазари са добри и ако правителството вземе нов дълг сега, ще бъде при относително добри условия”, коментира Дацов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
На второ четене в комисия: 9% ДДС за пелени, книги и храни в ресторантите