Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любомир Дацов: Много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото

Всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон, каза бившият финансов министър

Любомир Дацов: Много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото

Снимка: БГНЕС

Всъщност много малко неща ще се променят след въвеждането на еврото. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов и член на Фискалния съвет.

Той посочи още, че има много неизвестни и условия, които страната ни трябва да изпълни. В преходния период ще можем да плащаме и в евро, и в левове. Никъде, където е въведено еврото, инфлацията не се е покачвала с 1%-1,5%, според него. Депозитите автоматично ще се обърнат в евро и няма логика кредитите да се оскъпят, обясни Дацов. 

Още по темата

„Надявам се наистина всичко да се случи през 2024 година“, посочи още експертът.

По думите му приемането на еврото е като „бягане на дълги разстояния“, но всички притеснения могат да бъдат лесно избегнати, ако година преди въвеждането на еврото се направят промени във валутния закон. „Ако се каже, че ще може да се пазарува в лева и евро. Автоматично всички цени ще бъдат фиксирани и целият този проблем със страховете ще бъде решен. Това е въпрос на техника“, обясни той.

„Преди 20 години, когато е въведено първото евро, е имало в рамките на 2-3 месеца някакви колебания и след това нещата са се стабилизирали. Никъде не е имало инфлация, по-голяма от процент или 1,5%“, категоричен беше Дацов.

Той обясни още, че инфлацията не идва заради сменената валута, а защото някой спекулира, т.е. „надува цените“.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“