IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Не биваше тази актуализация да се внася в НС

В момента се наблюдава коренно променена икономическа обстановка, на която разчетите не отговарят, каза финансистът

10:14 | 10.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета не трябваше да се внася в парламента. Хаосът в Народното събрание с некоординираните гласувания, с предложенията, които поставят под съмнение стабилността на бюджета през следващите години, беше логично да се случи и никой не трябва да е изненадан. Това коментира пред bTV бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Очаквано беше, че след като парламентът не може да излъчи правителство, всички политически партии ще играят в опозиция, а служебното правителство и служебният финансов министър се явяват като лице на управляваща партия, каза още той. 

По думите му актуализацията не е била направена професионално от гледна точка на това, че в момента се наблюдава коренно променена икономическа обстановка, на която разчетите не отговарят.

„Когато трябваше по някакъв начин да ограничиш потреблението, от дефицит да преминеш към положително салдо на бюджета, допълнително увеличаване на разходите и планиране на големи дефицити, означава да напомпаш отрицателни явления, като натиск върху работната ръка и по-висока инфлация“, обясни Дацов.

В момента парламентарната Комисия по бюджет и финанси разглежда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. По план тя трябваше да влезе в 14 часа за окончателно гласуване и в пленарна зала, но тогава депутатите ще продължат работа по бюджета на НЗОК, който вчера не успяха да гласуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
БГ има навици в мораториуми, последвани от хиперинфлация ;) Явно нищо не сте научили, щом пак си го търсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
ЕССР = Еврейска ССР > имаше и такава република :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Дълговете в отворена икономика нямат значение. Единственото важно е да се пазим от капиталови контроли - т.е. пари в банките не трябва да се държат.При липса на стабилно правителство, всички партии са принудени да гласуват популистки неща, в полза на народа - 120 лв. бонус за пенсионерите (месечно) и увеличение на пенсиите.. Очевидно е, че парламента работи най-добре, когато няма явно мнозинство. Това е една чудесна новина всъщност.И да натрупаме 100 млрд. дефицит няма да се случи нищо особено.. Важно е обаче, когато дойде време за "отписване", суверена да се произнесе и да отсвири кредиторите.. дори и с цената на напускане на ЕС.Тази противоречива стратегия е оптимална за разпадащия се Евросъюз (ЕССР).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още